фирми продукти
представяме
работа
 
65 млн. евро ще инвестира 'Тишмън' в бизнес комплекс до летище София

65 млн. евро ще инвестира Американската компания за недвижими имоти "Тишман интернешънъл" (Tishman International), която обяви намерението си да изгради мащабен бизнес комплекс в София, ще инвестира в него около 65 млн. евро, съобщи за "Дневник" генералният директор на компанията Джулиан Едуард. Обектът, който ще се нарича Sofia Airport Center, ще бъде в близост до летището.
Предвижда се строителството на комплекса да започне в началото на следващата година. По предварителни планове се очаква той да бъде завършен за около 3 години. Проектът ще се изпълнява съвместно с германската строителна компания "Линднер" (Lindner).

Sofia Airport Center ще се разполага на площ от около 13 хектара, на около 300 метра от летището. Той ще се състои от между 10 и 20 мултифункционални сгради на застроената площ от около 10.2 хектара. В сградите ще има офиси, логистичен и дистрибуционен център, складове, шоурум и други бизнес постройки. Всяка една от тях ще бъде с разгъната застроена площ от 1000 до 3000 кв. м. Първоначалният план на "Тишман" предвижда една или две от сградите да бъдат продадени, обясниха от компанията. По-голямата част от бизнес площите ще бъдат отдавани под наем, допълниха от американското дружество.

Проектът е изцяло собственост на българския филиал на фонда за инвестиции в недвижими имоти "Тишман Линднер", който е джойнт венчър между инвестиционната компания "Тишман" и строителната "Линднер". Фондът беше регистриран в началото на тази година с първоначален капитал от 50 млн. евро. Всички имоти, в които фондът планира да влага средства, са на територията на столицата.

Българският филиал на гръцката "Емпорики банк" (Emporiki Bank) е осигурил средствата за закупуване на земята, където се предвижда да се изгради комплексът, се казва в материал по темата на агенция SeeNews. Стойността на сделката е била 9.5 млн. евро.

Другите проекти на фонда "Тишман Линднер" са за корпоративна сграда, отново в района на летището, както и в част от жилищния комплекс на края на бизнес парка на "Линднер" в "Младост". В началото на годината от "Тишман Линднер" обявиха, че са в преговори с големи търговски вериги за изграждането на няколко обекта в София. Фондът има идея да построи и първия голям детски супермаркет у нас.

Германската компания "Линднер" стъпи на българския пазар преди пет години. От 2001 г. започна изграждането на бизнес парк "София" в столичния квартал "Младост" 4. До момента в парка са вложени около 100 млн. евро. Проектът трябва да приключи до края на 2008 г., като дотогава ще бъдат вложени поне още 100 млн. евро. В завършения вид на бизнес парка ще има 35 сгради с обща разгъната застроена площ от 330 хил. кв.м, като се очаква да оперират над 400 компании, а създадените работни места ще са 11 500. За тази си инвестиция "Линднер" стана първата компания, която миналата година получи сертификат за инвестиция "първи клас" (над 100 млн. лв.).


5 октомври 2005 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
тишмън, недвижими имоти, инвестира, бизнес комплекс, софия, логистичен център


още от категорията Инвеститори

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg