фирми продукти
представяме
работа
 
Екзотични мебели от Азия навлизат на пазара

Екзотични мебели от Азия навлизат на пазараЕкзотичните азиатски мебели са все още новост за българския пазар, но напоследък се забелязва значителен ръст както в броя на вносителите, така и в интереса от клиентите към тях. Мебелите, които се внасят главно от Китай, Индонезия, Виетнам и др., са търсени главно за обзавеждане на летни къщи, извънградски вили, градини или просто като екзотичен акцент в интериора на жилището, обясни Бончо Пальов, консултант от Baddu. Компанията, която участва на провеждащото се в момента мебелно изложение в София, е на пазара от около половин година и се занимава с внос на обзавеждане от Индонезия. По думите на Пальов този вид мебели е все още нов и непознат и силно се различава от традиционното обзавеждане. Това е причината на този пазар да се гледа като на отделна ниша, която тепърва ще се развива. Все още вносителите на мебели от Азия не са толкова много, но броят им непрекъснато нараства, обясни изпълнителният директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост Геновева Христова.

Търсенето им е предимно от страна на частни лица, посочи Пальов. По думите му обаче интерес към този тип обзавеждане проявяват и кафенета, заведения и хотели, особено по черноморските ни курорти, които искат да разнообразят интериора си. Цените на продуктите варират, но като цяло се вписват в средните за пазара, обясни Пальов и посочи, че най-евтиният артикул на компанията е около 160 лв., а най-скъпият - над 1200 лв.

Азия е вторият по големина доставчик на мебели в Европа, съобщи Христова. Те се конкурират с европейските с много по-ниската си цена, но и често и са с по-ниско качество, смятат специалисти. За много европейски страни големият внос на тези продукти е съществен проблем за индустрията им и вече обмислят и въвеждат защитни мерки за неговото ограничаване. В България това все още не се усеща до такава степен, но тенденцията е присъствието им да се засилва. Това може да застраши донякъде положителното развитие на местната мебелна индустрия, която в момента утвърждава позициите си както у нас, така и на чуждия пазар. Тази година се очаква ръст в обема на производство в размер на 15-20 на сто, като износът на български мебели също ще нараства с пропорционални темпове, посочи Христова.

Основните участници на пазара са местните компании ОРТ, "Стил-М", "Булгардекор", "Интериор 46", "Станков", "Фантастико мебел" и др. Освен засилващото се влияние на азиатските стоки у нас присъстват и много от европейските марки мебели, сред които "Нидо", които внасят стоки от Италия, "Арон", които продават полски продукти, "Платан" и т.н. Като цяло влиянието на пазара на местните и чуждите марки е почти изравнено, но все пак доминират българските продукти, обясни Христова. По думите й обемът на вноса се величава, но не толкова бързо, колкото износът на собствените ни стоки.

Мебелите на българските производители спадат към средния ценови клас на пазара, на който съответства и средно ниво на качество, смятат специалисти. В последните години са направени много инвестиции в индустрията и сегментът се разраства постепенно, обясни Христова. Проблем са все още липсата на достатъчно оборотни средства, инвестициите в технологии и недостигът на достатъчно квалифицирани специализирани кадри, смятат представители от бранша. Според специалистите, за да устои на засилващия се наплив от вносни мебели, местната ни индустрия трябва да заложи на нов и оригинален дизайн, както и да се стреми към по-високо качество на продуктите си.


4 октомври 2005 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
екзотични мебели, азиатски мебели, пазар, внос, интерес, интериор, обзавеждане, арон, платан, орт, нидо, фантастико мебел


още от категорията арт мебели

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg