фирми продукти
представяме
работа
 
Производители на асансьори са недоволни от условията за узаконяване

Производители на асансьори са недоволни от условията за узаконяванеИма реална опасност стотици нови жилищни кооперации, хотели и бизнессгради да не получат разрешение за ползване, защото са поставени убийствени условия за узаконяване на асансьорите, които ще се монтират в тях, алармира инж. Валентин Маринков, управител на фирма "Уникен". Причината е, че от началото на юли влезе в сила Наредба за съответствие на съществените изисквания. С нея целенасочено и умишлено се поставят допълнителни административни и финансови бариери пред българските производители и вносители на асансьори, допълни той.

Голяма част от асансьорите, които се внасят у нас притежават сертификати от утвърдени европейски лаборатории, имат маркировка СЕ и декларация за съответствие от фирмите, които ги импортират в България. Сега с постановление №21 от февруари 2005 г. се отменят на практика европейските стандартизационни документи, допълни инж. Маринков.

Както е тръгнало, у нас вече може да не се продават български асансьори, каза инж. Евтим Евтимов от фирма "Технос". Явно чиновниците на различни нива в държавната йерархия силно желаят това да стане, добави той. Наредба за съответствие на съществените изисквания бе приета с идеята да хармонизира българското законодателство с европейското. Тя обаче бе преведена на български много отдавна и в нея не са отразени промените, които да съответстват на европейската директива 95/16. Не виждам смисъл от съществуването на наредбата в този вид, добави инж. Евтимов. Просто трябва да се изпълни решението, което беше взето за всички останали европейски стандарти. В момента повечето от тях действат у нас с пълна сила.

За внасяните от страните ЕС асансьори никога не са се искали специални разрешения, защото те винаги са притежавали евросертификати, каза управителят на "Уникен". За тези съоръжения никога не е имало проблеми за вноса, монтажа или сервиза. Всички фирми в асансьоростроенето, и местните производители, и вносителите, имат евросертификати, които в България на практика не се признават. Това е чист абсурд, добави инж. Маринков.

Маркировката СО не се признава никъде освен в България. На практика тя е нещо измислено, което обслужва нечии интереси, споделят предприемачи от асансьоросторенето. Знакът СЕ се признава не само в страните от Евросъюза, но и в почти целия свят. Известно е, че европейските норми имат предимство пред местните и в тази връзка може да се приеме, че въпросната наредба е незаконна. Извън закона са и нейните разпоредби, отменящи действието на европейските сертификати за качеството на асансьорите.

Първият асансьор в България е монтиран в Държавната печатница през 1887 г. и е бил най-голямата атракция за столицата на княжеството. В момента стари жилищни кооперации в центъра на София функционират десетки асансьори с марката на швейцарската фирма "Шиндлер". Според специалисти, заради многократната подмяна на части, те вече нямат нищо общо с оригиналните съоръжения.

По-голямата част от асансьорите обаче са пуснати в действие след 1970 г., когато започва строителството на големите жилищни комплекси. На много места съоръженията са в лошо състояние, защото съсобствениците на жилищните сгради не инвестират в поддръжката им. От старите "Шиндлер"-и в София са подменени не повече от 5-6.

Според новата наредба за асансьорите всяка кабина трябва да има собствена врата, телефон за връзка и т. н. Тези изисквания важат за устройствата, монтирани след май 2003 г. Сервизите за поддръжка трябва да водят и дневници, в които се отбелязва какви части се сменят.

в. Монитор


15 септември 2005
2 ноември 2008 23:23 | Mnogo bumaga-malko deistvie
От: Nikola Pekov
Ako razchitame na mnogoto i absurdni normi za sertificirane, to golqma chast ot novomontiranite as. uredbi ne mogat da badat pusnati v zakonna eksplataciq!!!
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
кооперации, асансьори, узаконяване, сертифициране, производители, вносители


още от категорията асансьори, ескалатори

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg