фирми продукти
представяме
работа
 
Градина - изкопаване на ямки

Едновременно с изкопните работи трябва да се изкопаят и ямките за засаждане на по-големите дървета и храсти, въпреки че оформянето на градината може да е през период, неудобен за засаждане. Големината на ямката зависи от растението, което ще се засажда и от качествата на почвата. При засаждането на широколистни дървета в плодородна почва се изкопава ямка с размери 1/1/1 м. Когато почвата е камениста или с лошо качество, достатъчно е дълбочината да бъде 70-80 см, но тогава ширината и дължината трябва да бъдат поне по 1,20 м. Ако дъното на ямката е много твърдо или каменисто, трябва да се разбие с кирка, за да могат корените да си пробият път надолу. В плитки и малки ямки растенията растат слабо.
При изкопаването на ямката почвата от повърхността се изхвърля на една страна, а от дълбочината – на друга. Ямките се оставят открити поне една две седмици, след което се зариват така че да се смесят двата вида почва. В началото на зариването почвата на дъното се наторява, като се смесват поне две-три лопати листовка с почва, но така че корените на младото растение да не са в в пряк допир с тора.
Ако почвата е с лошо качество, най-добре е ямката да се запълни с нова, качествена. В случай че долният слой е лошокачествен и каменист, разстиламе го около ямката, а нея запълваме с по-качествена почва от горния пласт.
За растения, които се засяват заедно със земна маса (вечнозелени растения и храсти) се изкопава ямка с размери 1/1/1 м.
Разбира се, при по-стари растения и земната маса с корените е по-голяма, затова размерите на ямката също се увеличават. При широколистни храсти са достатъчни ямки с размери 40/40/40 см или 50/50/50 см, но обръщането на почвата на дълбочина 60 см е още по-желателно. При засаждането на жив плет по цялата му дължина се изкопава канавка широка и дълбока 40-50 см, в която се засаждат по 5 храста на 1 м.
На дъното на изкопаните ямки се забиват опорни колове. Коловете се използват само при дървета, които са много тънки или като млади са извънредно криви. С иаключение на тополата и върбата всички други широколистни дръвчета имат нужда от опорен кол срещу напора на вятъра до тяхното прихващане.Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
изкопни работи, градина, дървета, храсти, ямки, растение, почва

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg