фирми продукти
представяме
работа
 
Как да реставрираме стари дървени мебели

Попаднали сте на невероятно красива ретро масичка (или друга мебел) от разпродажба? Или искате да вдъхнете нов живот на някое шкафче, което вече не се връзва с останалия интериор? Козметичните ремонти на стари мебели не са никак трудна работа, особено ако разучите няколко малки трика и имате правилните инструменти подръка. Следващата инструкция идва точно намясто, ако и вие сте изкушени да обновите старата мебелировка или искате да промените облика на своето обзавеждане.

Сравнително лесно можете да освежите своите мебели така, че и вие самите да се учудите приятно от крайния резултат. Мебелите с винтидж изглед в момента са изключително модерни, така че можете да обработите желани от вас дървени повърхности така, че да получат състарен ретро вид или напълно осъвременена визия. За всичко това ви трябва само подходящ лак или байц по ваш избор, малко сръчност и няколко свободни часа.

В показания проект е реновирана стара дървена масичка, на която е махнато лаковото покритие и е придаден характер чрез ръчно нанасяне на байц.

Необходими инструменти:

  • шпатула
  • блокче за шкурене и шкурка
  • шлайф машина

Необходими материали:

  • препарат за отстраняване на бои и лакове
  • парцали
  • тампон за нанасяне

1. Отстранете стария лак/боя

Как да реставрираме стари дървени мебели

Как да реставрираме стари дървени мебели

За малки проекти можете да използвате препарат за отстраняване на бои или лакове (разредител) под формата на спрей. Пръскайте от разстояние около 20 сантиметра и оставете да подейства около 5 до 10 минути. Ако използвате обикновен разредител – нанасяйте го с добре напоен тампон или парцал. След като нанесете ще видите как старото лаково покритие се надига от дървото, което го прави лесно за премахване.

2. Премахнете лака с шпатулата

Как да реставрираме стари дървени мебели

Използвайте шпатула, за да отстраните стария лак. Добре е да държите подръка един парцал, в който да избърсвате инструмента от време на време. Ако има упорити места, където лакът не пада, нанесете още разредител.

3. Почистете повърхностите

Как да реставрираме стари дървени мебели

След като сте сигурни, че цялото лаково покритие е свалено и няма остатъци, почистете с чист парцал, напоен с терпентин (или друг разтворител на минерална основа). Това ще премахне и следите от спрея, и всички остатъци от лаковото покритие.

4. Шлайфайте до гладко

Как да реставрираме стари дървени мебели

Последната стъпка в премахването на старото покритие е да шлайфате цялата повърхност с машина, а за по-трудно достъпните места – на ръка. Сменяйте зърното на шкурките последователно – от по едрите към най-фините.

5. Почистете

Как да реставрираме стари дървени мебели

След шкуренето избършете няколко пъти цялата повърхност с мек влажен парцал за да премахнете финият прах, който се е образувал. Повторете няколко пъти докато сте сигурни, че дървото е чисто.

6. Байцване или друг метод за оцветяване и ефект

Как да реставрираме стари дървени мебели

Има няколко варианта да нанесете нов цвят на дървото, като най-лесният е да използвате байц. Има начини да оцветите и импрегнирате дървото и с минерални масла, в зависимост от това дали търсите съответния ефект.

Байцът може да се нанася и с четка, но най-добрият вариант е да използвате добре попиващ парцал или тампон. Напоете с байц и нанасяйте по дължина. Старайте се да нанасяте равномерно.

7. Премахнете излишния байц

Как да реставрираме стари дървени мебели

Следващата стъпка е да отстраните излишъците байц по дървото. Използвайте чиста кърпа или тампон и попийте по дължината на жилките на дървото с леки движения. За да постигнете цвета, който желаете, може да се наложи да нанесете няколко слоя. Изчаквайте известно време преди всеки слой и не слагайте прекалено много байц, за да избегнете риска от протичане.

8. Нанесете прозрачен слой (запечатване)

Как да реставрираме стари дървени мебели

След като сте постигнали желания цвят с байца, оставете да изсъхне. Когато всичко е напълно изсъхнало, нанесете прозрачен последен слой по цялата повърхност. Това може да е слой от ръчно нанесено минерално масло за обработка на дърво, а може и да е прозрачен лак под формата на спрей.

Спрейовете под налягане са лесни за ползване и са много добре покривни. Нанесете два-три слоя, като изчаквате 15-20 минути между всеки. Пръскайте равномерно от около 20 сантиметра по дължината на дървото. Ако някъде протече – изчакайте да изсъхне и го минете с фина шкурка, след което нанесете друг слой. Използвайте фина водна шкурка и полир паста, ако желаете да постигнете гланцов ефект.

9. Оставете да изсъхне

Как да реставрираме стари дървени мебели

След като всичко е готово – оставете вашата освежена мебел да изсъхне в проветриво сухо помещение или на открито, но защитено от прах и други частици място. Обикновено нужното време е между 24 и 72 часа, в зависимост от използваните материали и влажността на въздуха.

Преди & след


Източник: diynetwork.com







Няма коментари


ключови думи
мебели, реставрация, винтидж

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg