фирми продукти
представяме
работа
 
10 приложения на оцета за дома и градината

Сигурно знаете, че оцетът е изключително полезно нещо, и то не само за овкусяване на салатата. Има много приложения на оцета, за които дори не подозираме. Оцетът е кисела течност, която се получава при процеса на окисляване на етанола във ферментирали плодови сокове, бира, вино и почти всяка друга течност, която съдържа определен процент алкохол. Оцет може да се получи и от определени бактерии, действащи в захарно-водни разтвори, без междувременно да се превръщат в етанол. Освен в кулинарията оцетът може да се използва за много други неща: има отлични почистващи свойства и много други полезни приложения в домакинството.

Ето няколко хитри приложения на оцета в дома и градината, които ще ви помогнат да почистите, освежите и се предпазите от вредни бактерии в дома и градината по напълно естествен и природосъобразен начин.

Почистете бебешките бутилки и биберони

Почистете бебешките бутилки и биберони

Измийте бутилките и бибероните на вашето бебе с оцет, разтворен в хладка вода, и след това ги дръжте известно време във фризера, за да елиминирате бактериите.

Отстранете неприятната миризма от обувките

Отстранете неприятната миризма от обувките

Използвайте същия лесен трик, за да освежите обувките си. Напръскайте вътрешността им с неразреден оцет, сложете ги в хартиена торба и ги дръжте на минусова температура за една нощ. На сутринта всички неприятни миризми ще са изчезнали!

Отървете се от плевелите без вредни химикали

Отървете се от плевелите в градината

Химическите препарати, които се използват в градината, могат да са опасни за децата, домашните любимци и околната среда. Добрата новина е, че можете да се преборите с досадните плевели в градината по естествен начин като напръскате нежеланите растения с неразреден оцет. Ако са упорити, изсипете около 100-150 мл. чист оцет направо в корените им. Проблемът ви ще се реши до 24 часа.

Подгответе повърхностите преди боядисване

Ако сте планирали ремонт и ще боядисвате стени, мебели или дървени плоскости, изтъркайте ги преди това с оцет. Той е отлично почистващо средство и разтваря всякакви мазнини, а всички бои се нанасят по-лесно и хващат по-добре, когато са нанесени на добре почистена основа.

Защитете градината

Ако имате проблем с гризачи в градината, можете да напоите парцали с оцет и да ги поставите около засегнатите растения – безотказно средство, което ще изгони дивите зайци, плъхове, белки и т.н. Напоявайте ги веднъж седмично.

Отпушете каналите

10 полезни приложения на оцета в дома и домакинството

Ако каналът е запушен – изсипете в него една чаена чаша сода за хляб и след това чаша оцет. Оставете да подейства няколко минути, докато се наслаждавате на бълбукащия ефект от химическата реакция. След това отмийте добре с гореща вода. Освен че отпушва каналите, този прост трик ще премахне неприятните миризми от каналите.

Почистете лесно птичите курешки

Не може да се направи кой знае какво, ако птиците "харесват" верандата, двора, балкона или предното стъкло на колата ви, освен да почистите след тях. Птичите отпадъци не са просто неприятни, те разнасят доста бактерии. Напръскайте ги с неразреден оцет и ги избършете. Оцетът улеснява значително почистването и премахва бактериите.

Мариновайте месо

Добавете малко оцет в любимата си марината и дори и най-жилавото месо ще стане крехко.

Отървете се от плодните мушици

10 полезни приложения на оцета в дома и домакинството

Ако малките и досадни плодни мушици ви пречат, може да им спретнете хитър капан. Напълнете малка чаша с винен оцет и я покрийте с прозрачно фолио. Пробийте няколко малки дупчици и готово! Оцетът привлича мушиците и скоро те ще попаднат в чашката и ще ви оставят намира.

Почистете кожата на лицето

Смесете натурален (плодов) оцет с вода в съотношение 1:10 и нанесете с чист тампон на добре измито лице. Оцетът има отлични свойства за почистване и успокояване на кожата, а освен това е особено полезен за третиране на обриви, пъпки и несъвършенства.


Източник: sheknows.com







Няма коментари


ключови думи
домакинство, съвети за дома, полезно

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg