фирми продукти
представяме
работа
 
Уплътнете прозорците!

До 70 на сто от топлината на дома изтича през луфтовете и пукнатините на прозорците. Затова още преди настъпването на големите студове бързо се занимайте с тях. Обикновената дървената дограма изтрайва не повече от десет години, но на нашите жилища тя е ветеран.


Под въздействието на атмосферните условия и ако не е поддържана добре, тя се разсъхва и измята. Стъклата се преместват, маджунът се напуква и пада. Образуват се пукнатини и луфтове, през които в стаята безпрепятствено нахлува студен въздух.


В случай че дограмата е съвсем остаряла, най-добре е да я замените с пластмасова или алуминиева. Ако не ви достигат средствата обаче, опитайте се да я уплътните поне още за две-три зими. Започнете с рамките. Ако рамките са много стари и са се разкривили, изправете ъглите им и укрепете с металически ъгълчета, това проверете дали стъклата стоят плътно в рамките. Ако маджунът е напукан и на места е изпаднал, най-добре е да го отстраните съвсем, да почистите добре мястото, на което е стоял, като накрая използвате спирт, и уплътните стъклата към рамките със силикон. Закриването на пролуките и пукнатините с тиксо или лейкопласт не дава добри резултати. Тиксото се напуква и пада, а лейкопластът, макар и да остава през цялата зима, пак пропуска студения въздух.


Проверете дали черчеветата се затварят плътно. Луфтът между крилата обикновено е неравномерен. Ако е в рамките на 3-5 мм, може да използвате самозалепващи се тръбовидни еластични уплътнители. Но ако разликата е по-голяма, при по-големия луфт пак ще остане пролука, а при по-малкия крилото ще се затвори със силно притискане и ще се изметне допълнително. Най-удачно в този случай е да се използва силикон. Мястото за уплътняване на рамката се почиства добре, а на съответстващото му място на крилата се залепва книжно тиксо. Нанася се силикон върху рамката и крилото се затваря. Излишният силикон се напръсква със сапунен разтвор и се отстранява. След стягането на силикона крилото се отваря. Силиконът се отлепва от тиксото и остава върху рамката.


уплътняванеПукнатините в дървото от външната страна може да запълните с бяла акрилна паста. Тя за разлика от силикона може да се боядисва, но е по-малко еластична. От вътрешната страна използвайте и смес от 2 части гипс и 1 част тебеширен прах, размесени с вода до гъста каша. В краен случай крилата и рамките могат да се облепят по продължението им с лента от хартиено- памучна тъкан, добре намазана със сапун. Тя сравнително добре задържа топлината и през пролетта лесно се отстранява. Когато прозорците имат капаци, затварянето им през нощта може да намали загубата на топлина с 10- 15 на сто. Завесите и щорите също спестяват топлина.


 


По материали на сп. Розали
Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
стара дограма, уплътняване, пукнатини, маджун, рамки, стъкла, силикон, книжно тиксо, топлоизилация, щори, завеси, облепване, капаци за прозорци

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg