фирми продукти
представяме
работа
 
61% от зелената енергия у нас добита от водни централи

ВЕЦ61% от възобновяемата електроенергия у нас през миналата година е била произведена от водните централи. ВЕЦ-овете осигуряват над 13 на сто от общия енергиен микс на страната. Това посочват от Асоциация "Хидроенергия", позовавайки се на данни от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за произведената електроенергия от ВЕИ за 2021 г.

В сектора инсталираните мощности са 2307 мегавата, от които близо 500 мегавата са на частни фирми. През годините те въпреки разликата в съотношението на инсталираните мощности спрямо държавните централи генерират между 30 и 40 на сто от енергията, произведена от ВЕЦ, което е приблизително 1,5 млн. мегаватчаса годишно, допълват от асоциацията.

Схемата на Европейския съюз за търговия с емисии (СТЕ на ЕС) е една от ключовите политики на ЕС за смекчаване на последиците от изменението на климата и цели да осигури ефективен механизъм за намаляване на емисиите, изтъкват от асоциацията. През 2021 г. само членуващите в Асоциация "Хидроенергия" дружества (50,9 на сто от дружествата в частния сектор) са произвели 796 139 мегаватчаса, които се равняват на спестени на българските потребители близо 25 милиона лева (при средногодишна цена на емисиите 52 евро/тон), в сравнение с електроцентралите, които отделят въглеродни емисии. Или 253 333 тона спестени въглеродни емисии.


15 март 2022 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
ВЕИ, възобновяеми източници, ВЕЦ, водни централи


още от категорията алтернативна енергия

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg