фирми продукти
представяме
работа
 
София предлага: Застраховката за строеж да е колкото цялата му цена

Застраховка за строежиДопълнителна задължителна застраховка за строителя, която да покрива цялата цена на публичен строеж. Това предлагат кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков чрез промени в Закона за устройството на територията.

Допълнителната застраховка да се сключва и с другите участници в целия строителен процес. "В момента сключването на застраховки за конкретния обект не е задължително и става по желание. Участниците в строителния процес са длъжни да застраховат професионалната си отговорност ежегодно, като максималният праг за проектанти при обекти първа категория е 300 000 лв., а за строители - 600 000 лв. Като външен проектант на даден обект застрахователната ми премия е 1 промил от 300 000 лв. или 300 лв. Каква отговорност мога да нося за тази сума, като мога да свърша бели за 15 млн. лв.", даде пример главният ахритект и обясни, че се предлага допълнителната застраховка за проектанти и надзорници да е в размер на 1/5 от стойността на договора, за строителите да е 100%, а за контрол на строителната част - 1/10.

От общината предлагат промени и в гаранционните срокове. При ремонт на обект по време на гаранцията, тя да спира да тече, докато се отстранят щетите.

С промените, които касаят изпълнението на публични обекти, се цели въвеждане на солидарна отговорност за всички участниците в строителството - проектант, надзорник и строител, така като се появи дефект, да се знае отговорникът.

"Искаме да се засили контролът при строителството. Предложенията имат за цел повишаване на качеството на строителството. Очаквам съпротива, но смятам, че ще получим подкрепата на хората, но трябва да защитим публичния интерес. Хората да бъдат спокойни, че когато плащат данъците си, парите ще бъдат изхарчени отговорно", коментира Фанъдкова.

Предстои идеите да се обсъдят с браншовите организации. Фандъкова ще разговаря с МРРБ и депутатите от София да подкрепят предложенията за законодателни промени.


25 септември 2020 - Монитор
Няма коментари


ключови думи
строителство, застраховка за строеж, ЗУТ


още от категорията строителство, строителни дейности

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg