фирми продукти
представяме
работа
 
Бизнесът иска внос на по-евтин ток

Бизнесът иска внос на по-евтин токДа бъде разрешен вносът на електричество при пазарни условия и без изкуственото му ограничаване чрез капацитета на преносните мрежи и съоръжения. За това настояха в отворено писмо от управителните съвети на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), на Българската стопанска камара (БСК) и на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ). Поне от няколко месеца търговци внасят по-евтина електроенергия от Румъния, но количествата са силно ограничени, коментираха още от бизнеса.

Представителите на бизнеса настояват и за незабавно преустановяване на износа на евтин ток с предоставено от държавата ценово предимство чрез неплащане на т. нар. такси Задължения към обществото. С решение на ДКЕВР от миналото лято бяха премахнати специалните такси за "зелена" и "кафява" енергия, както и за достъп до мрежата на еленергията, предназначена за износ. Именно с премахването на тези такси кабинетът отпуши износа, но натовари с тях тока за индустрията, припомнят още от бизнеса. От това на практика печелят само търговците на ток, но страда българската индустрия, която високите цени на тока правят все по-неконкурентоспособна.

Това обясняват от трите организации и допълват, че за да компенсират скъпия ток, не могат да повишават заплатите на служителите си. Оттам настояват и за анулиране на проведените търгове за продажба на електроенергия на свободния пазара, тъй като имат съмнения за манипулации и изкуствено завишаване на цените с повече от 10%.


24 юни 2014 - в. Стандарт
Няма коментари


ключови думи
електроенергия, електрически мрежи, електрозахранване


още от категорията електрооборудване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg