фирми продукти
представяме
работа
 
Януарските приходи от продажби се свиват с 25.7%

Януарските приходи от продажби се свиватСвиването на потреблението се забелязва в данните за търговията, които Националният статистически институт публикува. Според тях през януари 2009 г. приходите от продажби намаляват с 25.7% спрямо декември 2008 г.

Причина за това според НСИ е спадът във всички основни търговски дейности. Тази тенденция има сравнително постоянен характер и се наблюдава в началото на всяка година, допълват от института.

На годишна база обаче приходите от продажби за януари 2009 г. намаляват също. Понижението е с 3.6% в сравнение с миналия януари. Строителната продукция е с 10.2% под нивото на декември 2008 година. Сградното строителство е със значителен относителен дял (70.7%) в общия показател и регистрира намаление от 7.6%, а в гражданското/инженерното строителство понижението е 15.8%.

Общата строителна продукция през януари 2009 г. намалява с 6.1% в сравнение със същия месец на предходната година, което е резултат от спада със 7.0% на сградното строителство. Гражданското строителство бележи намаление с 3.9% спрямо януари 2008 г., но поради по-малкия си относителен дял не влияе съществено върху общия индекс.

"Неблагоприятните климатични условия за работа на открито и регистрираният по-малък спад на гражданското строителство спрямо януари 2008 г. са показателни, че в началото на годината строителните предприемачи изпитват затруднения за довършване на започнатите сгради и насочват усилията си към доизграждане на строителни съоръжения", се казва в информацията на НСИ.


11 март 2009 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
НСИ, статистика, строителство, строителна продукция, гражданско строителство


още от категорията строителство, строителни дейности

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg