фирми продукти
представяме
работа
 
Слабо раздвижване в цените на ипотечните кредити през юни

Слабо раздвижване в цените на ипотечните кредити през юниИ този месец не донесе така очакваното поевтиняване на ипотечните кредити. С настоящото покачване, незначително по своята същност, индекс МОИТЕ ПАРИ  се върна в обичайната си тенденция на развитие. От началото на годината, а дори и от края на миналата развитието е линейно. Липсват индикации за трайно понижаване на цените на кредитите, липсват и такива за повишаването им. Временните покачвания или спадания са резултат на временни влияния, които нееднократно са коментирани. Част от тях са промоционалните оферти на банките, банкови обединения, други пазарни фактори. Независимо от това, стойностите на индексите се движат около една постоянна средна стойност.
През изминалия един месец на банковия пазар се случиха две "събития", които имат отношение към стойността на индексите, както и едно, което вероятно ще окаже влияние върху юлските стойности.
През юни приключи обединението на една от най-големите банкови групи в страната. Резултатите от това не закъсняха. За съжаление те не бяха в посока към подобрение. Приемайки единна политика в групата и уеднаквяване на условията по кредити, новите параметри не подобриха офертите. Разбира се имаше някои значителни подобрения, които обаче бяха неутрализирани от други корекции в параметрите на офертите.
При левовите кредити, групата намали таксата за разглеждане на документи от 65 лв. на 37.50 лв. Чувствително намали и лихвата - с 33 базисни пункта. Групата намали също и годишната си такса за управление на кредита - с 5 базисни пункта. С това подобренията се изчерпват. Вече като цяла единица, банките от групата изискват 20 лв. повече за оценка на обезпечението, като се включва и застраховка "Имот". Тя се начислява периодично върху постоянна сума (стойността на имота), която в случая е по-висока от сумата на кредита. Аналогично е развитието и при евровите кредити.
Второто "събитие" през юни бе продължаване на уеднаквяването на офертите на банките от друга група на банковия пазар. При една от банките нарастват застраховката "Имот" - с 4 базисни пункта и таксата за управление на кредита - с 20 базисни пункта. Същите тези два компонента се покачват със същите размери и при втората банка от групата.
Освен тях, двойно се повишават таксите за разглеждане на документи и таксата за усвояване на кредита. Описаните промени са както при кредитите отпуснати в левове, така и в евро. Тези повишения са другата причина за повишаването на двата индекса.
През месец юни приключиха и част от промоциите на някои банки - факт, който ще има бъдещо отражение. Това положително ще рефлектира върху юлските стойности на индексите.
Продължават все още процесите на уеднаквяване на офертите на банките в две от групите на банковия пазар. Тези процеси също ще повлияят върху стойностите на индексите, а по какъв начин анализите тепърва ще разкриват.

12 юли 2007 - Moitepari.bg
Няма коментари


ключови думи
индекс, моите пари, банки, сливане, ипотечни кредити, застраховка имот, лихви, такси, оферти


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg