Сукулентните растения в дома

Списание

ОЩЕ ЗА КЪЩАТА

Брой

12/2018

Най-четено от броя

    Тенденции в коледната украса за дома     Сукулентните растения в дома

Още от броя

Сукулентните растения в дома

Сукулентните растения са идеални за забързаното ежедневие на градския човек. Те са отличен избор за начинаещи градинари и хора, които нямат достатъчно време да се грижат за капризни растения. Наименованието им произлиза от латинската дума sucus, която означава "нещо сочно". В ботаниката се определят като многогодишни растения с месести, сочни листа с характерна овална, назъбена или заострена форма.

Разпространяват се естествено в области с неблагоприятни условия – бедни почви, високи температури и незначителни валежи. Особено издръжливи са на промените в климата и температурните колебания. Безпроблемно понасят пряка слънчева светлина, а големият воден запас, съдържащ се в листата, стеблата и корените им помага да преживеят и най-големите горещини. Поради тези фактори, отглеждането им в домашни условия се свежда преди всичко до рядко и оскъдно поливане.

Кактусите са най-разпространения вид сукуленти, чиито листа са еволюирали в бодли, така че растението да може да се приспособи към по-суровия климат - много слънце, оскъдна влажност, големи температурни амплитуди и наличие на растителноядни животни в пустините. Известни са над 800 вида сукулентни растения, а много от стайните видове притежават лечебни свойства и се използват в медицината – алое, каланхое, лечебна агавe и др. В зависимост от начина, по който се натрупва влагата, сукулентите биват два вида:

- Листови – тези растения имат восъчно покритие и дебели, месести листа, които акумулират течност;
- Стеблени – този вид сукуленти имат способността да натрупват влага в стеблата си, а коренищата им могат да акумулират влага дори от повърхността на почвата.

Грижите за тях

Сукулентите с незелени стъбла и листа, мъхесто подобно на восък покритие или прахообразен налеп се нуждаят от много светлина, докато бледо-зелените "голи" растения виреят успешно и на сянка. Тези растения са се приспособили да изразходват водата икономично. През лятото е достатъчно да се поливат веднъж седмично, а пролет и есен – през десетина дни...

Източник: ОЩЕ ЗА КЪЩАТА


препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg