Как правилно да подготвим градината за презимуване

Когато листата на дърветата окапват, температурите падат и есента набира скорост, е времето за всички градинари да подготвят градината си за зимата.

Освен спирането на водата в градината, покриването на кладенеца и прибирането на градинските инструменти в килера, е необходимо да бъде обърнато подобаващо внимание и на растенията. За да могат те да издържат на студеното време, трябва да вземем редица мерки:

1. През есента дърветата се подкастрят, защото в тези месеци техният растеж е завършен. Повредените участъци и изсъхналите клони се отстраняват близо до ствола и се подкастрят косо. Твърде дългите клони също трябва да бъдат подкъсени. По този начин градинарят придава на дърветата не само добра визия, но подрязването служи за това клоните да пораснат през пролетта още повече.

Друг начин да се осигури защита на дърветата е тяхното белосване. Слънцето и студът могат да предизвикат пропуквания в кората, а бялата боя предотвратява тези щети като отблъсква слънчевата светлина и тя по този начин не може да затопли кората. Това важи особено за промените в климата, когато се редуват нехарактерно за сезона топло време с обичайното застудяване. Младите дървета трябва да бъдат предпазени за зимата чрез белосване. По-възрастните дървета първо трябва да бъдат почистени от мъхове и лишеи, и тогава белосани...

Източник: ОЩЕ ЗА КЪЩАТА


препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg