Какво да засадим през октомври

Списание

ОЩЕ ЗА КЪЩАТА

Брой

10/2018

Най-четено от броя

    Интериорни настилки от бамбук     Какво да засадим през октомври

Още от броя

Какво да засадим през октомври

Октомври е важен месец в декорацията на дворове, градини, алпинеуми и паркове. Едва ли можем да си представим който и да е от тях без присъствието на декоративни храсти. Красивият храст, бил той иглолистен или широколистен, може да се превърне в акцент при оформянето на цялата цветна концепция. Засаждането на декоративните храсти става поединично или като съчетание в групи – оригинален начин да създадете жива ограда около имота или атрактивен елемент в цветната леха. Цъфтящите видове са чудесно средство за оформяне на входове и арки, жива сянка на фасадата и "обличане" на колони. Подходящата селекция от храсти ще ни радва със свежа зеленина дори и през зимата, когато останалите растения вегетират.

Защо през октомври?

Засаждането на декоративните храсти трябва да стане до средата на месеца, преди настъпването на резки температурни промени и внезапни слани. Това ще даде възможност на младите растения да се вкоренят добре преди почвата да е замръзнала. Макар и голяма част от тях да са непретенциозни към климатичните условия, подберете студоустойчиви видове, за да сте сигурни в оцеляването им при зимни условия. Месецът е много подходящ за засаждане на декоративни храсти, чиито листа постепенно ще опадат. Такива са устойчивите увивни и катерливи растения като бръшлян, дива лоза и орлов нокът. Засаждането им до средата на октомври ще позволи образуване на влакнести корени до настъпването на първия сняг и буен растеж през пролетта. Важно е да изберете облачен ден за саденето на храстите, в противен случай корените може да изсъхнат твърде бързо. Подготовката на почвата също е важен фактор. Корените на декоративните храсти трябва да се поддържат влажни. Листопадните декоративни дървета и храсти също се засаждат през октомври.

Методите на размножаване

Голяма част от цъфтящите декоративно листни храсти се размножават вегетативно. Този метод си има своите предимства – новото растение е досущ като майчиното, а цъфтежът настъпва по-рано от обикновено.

Размножаването чрез зрели стъблени резници е един от най-лесните методи. Те могат да се поставят директно в добре обработена, песъкливо-глинеста почва. Отделянето на зрелите резници от майчиното растение става след листопада, но преди настъпването на първите студове...

Източник: ОЩЕ ЗА КЪЩАТА


препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg