Дърво за двора и балкона

Списание

ОЩЕ ЗА КЪЩАТА

Брой

05/2012

Най-четено от броя

    Къщата с трите стени     Дърво за двора и балкона

Още от броя

Дърво за двора и балкона

Дървото е прекрасен материал, със свой собствен дух и излъчване. Монтирано в дома, то придава неповторимо усещане за топлина и уют. И не само в дома.
Включването му в екстериора на градината, верандата или балкона изцяло ще промени визията и атмосферата на външната среда. Погрешно е схващането, че дървесината не е достатъчно устойчива на атмосферни условия, че изисква твърде много грижа и че ако се полага навън, то задължително трябва да е на сянка и под покрив.

Дървото вече въобще не се страхува от водата и от слънцето. Още при производствената обработка то се импрегнира със специални масла (най-често тиково), които гарантират влаго- и водоустойчивостта на материала. Благодарение на иновационна термообработка до 140-170 градуса фасонираният дървен материал драстично намалява водопоглъщащата си способност, придобива висока устойчивост на атмосферни влияния и ултравиолетови лъчи и става напълно приложим за употреба при висока влажност – бани, сауни, дъно на басейн дори. С подходяща обработка и имрегнация верандата, балкона, дворната алея, плажа около басейна могат да се облицоват с подове от почти всички видове дървесина, включително традиционно познатите европейски дъб, ясен, бук.

Ако държите на класиката и високия стил обаче, изберете за двора и верандата дъски от екзотична дървесина. Те все още са без конкуренция по отношение баланса между качество, и усещането за мекота и уют, което създават. Дъските от тик, ироко (камбала), ипе, кумару, ятоба, гарапа притежават естествена здравина, износоустойчивост, издръжливост на атмосферни влияния, влага, слънце и температурни разширения. Благодарение голямото си съдържание на смоли и висока плътност дъските от тези материали са издръжливи във времето, устойчиви на гниене и поражения от гъби и насекоми. При това екзотичните видове имат прекрасен външен вид и са отлично съчетание между качество и красота.

При монтажа на дървото при външни атмосферни условия се препоръчва дъската да се третира от всички страни с масло. Има специални тикови масла, с които материалът се покрива. Нужни са две-три ръце. Поддръжката на дървени подове трябва да се прави 1-2 пъти годишно. Дървото се измива с четка и сапун и след това се импрегнира с 1 ръка от маслото...

Източник: ОЩЕ ЗА КЪЩАТА


препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg