фирми продукти
представяме
работа
 
Забраняват продажбата на имот без енергиен паспорт

Недвижими имотиПродажбата и отдаването под наем на имоти ще може да се осъществява само след представяне на технически паспорт за съответното жилище от 2022 година. Това условие е залегнало в Национална стратегия за енергийна ефективност, публикувана за обществено обсъждане.

С технически паспорт разполагат жилищата и помещения, на които е направено енергийно обследване и определен класът на имота. Така тези, които са санирани и е постигната висока енергийна ефективност, ще разполагат с по-висок клас. С предложението на практика техническият паспорт става като нотариален акт за жилището, тъй като собственикът няма да може да го продава, ако не разполага с такъв сертификат. По този начин ще се повиши ангажираността на собствениците на сгради чрез стимули и санкции за изготвянето на технически паспорти на сградите.

В стратегията е предвидено до 2050 г. да бъдат обновени 60% от жилищния фонд в страната и близо 17% от нежилищния. Това ще доведе до спестяване на 7329 GWh енергия годишно.

Също така се предвижда разработване на пакетни решения, които са лесно приложими в сходни типове сгради. Идеята е да се изготвят проекти със задължителни мерки за обновяване например на панелни блокове, които са еднотипни в повечето райони.

В стратегията е записано още, че ще бъде намалено безвъзмездното финансиране на проекти за обновяване в многофамилните жилищни сгради. Освен това се предвижда осигуряване на възможности за нисколихвени или безлихвени кредити за собствениците на жилища при запазване на 100% грантов компонент в рамките на целеви социални политики.

В проекта е записано още, че мерките за повишаване на енергийната ефективност на имотите ще включват подмяна на врати, както и монтиране на сенници на прозорците. Досега в програмите за саниране вратите и сенниците не бяха включени.

От анализа на жилищния фонд, който е представен в стратегията, става ясно, че основният разход на енергия в имотите е разходът за отопление, който е почти 80%. Прегледът на потреблението на енергия по енергоносители показва, че потреблението е небалансирано, със съществен дял на неекологични/евтини енергоносители. Топлинната енергия от централно топлоснабдяване представлява само 18% от общото потребление на енергия, електрическата енергия е 45%, а делът на твърдите горива е 36%.


14 юли 2020 - Монитор




Няма коментари


ключови думи
енергиен паспорт, недвижими имоти, енергийна ефективност, технически паспорт


още от категорията Недвижими имоти

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg