фирми продукти
представяме
работа
 
Обществените сгради - какво е важно да знаем преди старта

При строителството на обществени сгради по цял свят се следват няколко изключително важни правила – сградата да привлича посетители, да е иновативна със своята визия, дизайн и технология, както и да е качествена откъм използваните материали.
Следването на цели при проектирането винаги е било приоритет – независимо дали те са социални, икономически или екологични. И при избора на материал за изграждането на една сграда е повече от необходимо да се съобразяваме с горните гледни точки.

Хората винаги са оценявали една сграда по нейната обвивка – фасадата, тъй като тя е лицето пред социума, но ние като архитекти знаем, че една сграда е съвкупност от множество елементи – стени, изолации, инсталации! И за да се случи една сграда, трябва да обърнем внимание на всеки един елемент поотделно и да изберем най-качествения и най-подходящия за дадената задача. А всеки елемент може да бъде изграден от различни материали, които задължително трябва да носят със себе си определени качествени характеристики - прецизност на размерите, по-малко строителни отпадъци, по-малко довършителни работи, влагоустойчивост, съвместимост с други материали.

Изискванията към строителните материали и наличието на сертификати като LEED и BREEAM са гаранция и сигурна защита, че вложеният материал ще се изплати в дългосрочен план.

Прага
Прага
Бизнесите, които държат на качествено строително изпълнение на своите сгради, трябва да обърнат внимание на някои основни качества на продуктите, които ползват. 

Сградите имат изключително важна роля в енергийната ефективност - те са потребители на 40% от консумираната енергия, от които 75% за отопление и охлаждане и само 25% за топла вода, електричество и уреди. Причината е една – недостатъчно добри външни зидове и лоша изолация.
Чрез влагане на правилните материали сградите могат да имат значителен принос в борбата с изменението на климата и консумирането на енергия.

Брюксел
А според един от последните доклади, свързан със замърсяването, строителните отпадъци са в топ 5 на замърсителите. Продуктите на YTONG са препоръчителни, защото имат нисък разход на суровини, рециклируеми са и намаляват разходите за целия жизнен цикъл на сградата. YTONG се произвежда по екологична, безотпадна и енергоспестяваща технология, която гарантира грижата за здравето на хората и опазването на околната среда! Блоковете на YTONG са за препоръчване, защото притежават декларация за въздействие върху околната среда (екологична декларация), издадена от немския институт IBU – Institut Bauen und Umwelt e.V.

Бизнесите, които са пряко или косвено свързани със строителството на хотели, е нужно да обърнат изключително внимание на шумоизолацията в техните сгради поради една единствена причина – "негово величество Клиентът". Представете си, че летите от САЩ до България, полетът е 13+ часа и пристигате в София по обяд, чекирате се в хотела, а в съседната стая се чисти или се гледа телевизия. Спането и почивката са мираж! Хотелът ще загуби своя клиент поради липсата на инвестиция в шумоизолиращи материали. Достатъчно е да се помисли за това още по време на строителството.
YTONG е материал с ниско обемно тегло, но поради клетъчната му структура стените изградени с него имат индекс на изолация от въздушен шум по-висок от масивни стени от други материали със същата повърхнинна маса. Това го прави перфектния материал, когато проектираме хотел и искаме да достигнем максимален индекс на шумоизолация от въздушен шум!

Виена
Виена
Инвеститорът среща потребителя – какво трябва да знае, за да отговори на нуждите му?

Строителните предприемачи най-често строят сгради с цел продажба на краен клиент и по-рядко – за да ги експлоатират директно. В такива случаи знаем, че освен оптимизирането на разходите е важно всяка сграда според предназначението й да отговаря и на конкретни очаквания на потребителя.

В днешно време потребителите и крайните клиенти имат високи очаквания към крайния продукт и искат сигурна инвестиция.
По-висока стойност за собствениците и обитателите имат "по-умните" сгради, които използват технологии, оптимизиращи експлоатационните характеристики. Търсят се сгради, които подобряват качеството на обитаване вътре в тях – топлинно, визуално и акустично.
За да обобщим тези очаквания, това са задължителните за 21 век шумоизолация, топлоизолация и пожарозащита.

Очаквайте скоро новото ми предизвикателство.

Автор: арх. Павел Янев



Арх. Павел Янев е роден и израства във Варна. Като дете на строителни инженери той расте заобиколен от чертежи. Павел завършва ВИАС в гр. София. Още от втората година започва да работи в различни архитектурни студиа, за да придобие опит в реалния живот на сградите. През 2011 година той основава собствено архитектурно студио ALL in STUDIO. На 24 октомври на официална церемония в The Royal Lancaster Hotel, Лондон, архитект Павел Янев бе отличен с наградата "Най-добър интериорен дизайн на частна резиденция 2019-2020" за своя проект SVP House по време на European Property Awards 2019.


15 юни 2020 - Comfort.bg




Няма коментари



още от категорията архитектура, проектиране

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg