фирми продукти
представяме
работа
 
Ефектен абажур "Пълнолуние"

Превърнете скучния абажур на лампата в ефектен акцент – създайте върху него декорация, която да напомня лунна вечер. Този проект може да се приложи както при настолните и подови лампи, така и при полилеите, стига да разполагате с абажур с необходимата форма.

Ефектен абажур


Тук основният цвят е каковото, а допълнителните нюанси са бяло и бебешко синьо. Вие обаче можете да използвате и други цветове, стига те да се съчетават добре и да създават необходимия контраст. Преди да започнете работа, измерете обиколката на абажура в горната и в долната му част. Спрямо по-голямата стойност преценете колко кръгчета ще се съберат по периферията на абажура и с какъв диаметър искате да ги направите. Ако желаете, можете да оформите няколко големи окръжности по цялата обиколка, а впоследствие да направите между тях няколко по-малки кръгчета.


Необходими материали:


* плат (тук е използван плат за подвързване на книги, който е с хартиен гръб)
* молив
* макетно ножче или ножици
* ученически шаблон за кръгове
* тиксо
* малко парче стъкло или пластмаса (за поставяне на боята)
* акрилна боя за двата допълнителни цвята
* 2 броя четки или гъбички за боята
* спрей-лепило и обикновено лепило


Инструкции:


При нанасянето на акрилната боя върху плата вземете малко от боята с четката или гъбичката, потупайте я върху стъкълцето, за да премахнете излишъка и нанесете върху желаното място на тънък слой. Целта е боята да бъде нанесена така, че да не протече извън рамките на шаблона, да не се размаже и да е на равномерен слой.


1. Поставете парчето плат с лицевата страна надолу. Поставете абажура върху плата и отбележете горната и долната му част с молив (или с шивашка креда). Започнете да търкаляте абажура по повърхността на плата, като едновременно с това очертавате двете му траектории – горе и долу.

Ефектен абажур

Срежете така получената арка – ако искате да покриете ръба на абажура с плата, оставете няколко сантиметра толеранс от двете страни.

2. Обърнете изрязаната ивица с лицевата страна нагоре. Поставете ученическия шаблон за окръжности в долния ляв ъгъл на арката. За да създадете ивицата между кръговете и долния ръб на абажура, залепете картонена ивица с желаната ширина върху шаблона и изравнете ръбовете. Започнете да нанасяте бялата боя в кръгчетата с избрания диаметър, като се стремите да ги правите в равна редица и на равно разстояние едно от друго. Ако се налага нанесете втори слой боя, а когато сте готови, оставете боята да изсъхне.

3. Когато белите окръжности по целия периметър са готови, започнете да оформяте окръжностите в синьо. Ако искате да постигнете полупрозрачен ефект, размийте боята с малко вода. Поставете шаблона отново в най-долния ляв ъгъл на ивицата плат, като изместите кръговете леко встрани. Започнете да нанасяте синята акрилна боя, като част от нея нанесете върху белите окръжности, а другата част – върху какаовия фон. Оставете боята да изсъхне за няколко минути и преместете шаблона надясно.

Ефектен абажур

Ако искате да постигнете по-голям ефект, направете сините окръжности на различни места спрямо белите – така ще създадете истинска карта на лунните фази.


4. Нанесете спрей-лепило върху гърба на ивицата плат и внимателно я поставете върху абажура. Докато увивате плата не забравяйте да изравнявате ръбовете – ако сте оставили толеранс, внимателно прегънете плата по ръба и го залепете от вътрешната страна на абажура с лепило. Захванете плата на място с няколко щипки за пране, докато лепилото изсъхне.

Ефектен абажур


5. Ако желаете, можете да залепите по ръбовете декоративна обшивка. Ако пък сте оставили толеранс от плата, можете да оставите абажура в този му вид.


Източник: marthastewart.com







Няма коментари


ключови думи
абажур, декорация, идеи за дома, настолни лампи, подови лампи

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg