фирми продукти
представяме
работа
 
Антични, винтидж и ретро мебели - какво всъщност представляват

Много са хората, които нямат ясна представа каква е разликата между антични, винтидж и ретро мебели, а не са малко и тези, според които такава изобщо няма. Обикновено въпросните термини се асоциират с нещо старо, избеляло, а може би и дори леко повредено. Действителността обаче е съвсем друга и ако имате проницателен поглед, доза късмет и ясна представа какво представляват тези три стила, ще можете да изберете елегантни мебели за своя дом.

Антични, винтидж и ретро мебели – какво всъщност представляват

Каква в действителност е разликата между тези три стила?

Няма точно дефинирана рамка и рязко разграничение, но съществува известен стандарт. Когато става въпрос за мебели, антични са тези, които имат поне 100-годишна история; винтидж са мебелите на минимум 20 години, а ретро са тези от миналия сезон. Това разграничение е единствено що се отнася до период. В повечето случаи, когато даден мебел трябва да бъде дефиниран като античен, винтидж или ретро, под внимание е необходимо да се вземат и редица други фактори.

Античните мебели

Антични, винтидж и ретро мебели – какво всъщност представляват

Антични, винтидж и ретро мебели – какво всъщност представляват

Според някои, за да бъде определен даден мебел като античен, той трябва да има поне 100-годишна история и да бъде дело на изцяло ръчна изработка. Това в общи линии може да се счита за най-строгата дефиниция.

Едва след Втората световна война започва бумът на масовото производство на мебели. Дотогава за преобладаващата част от обзавеждането се използват само най-висококачествени материали и методи – често дори такива, които днес са рядкост. Това включва прецизни сглобки тип лястовича опашка и корпусни мебели с облицовка от кедрова дървесина.

Независимо от огромния брой на произвеждани мебели, тяхното качество е неоспоримо и те имат потенциала да останат здрави в продължение на дълги години.

Често за антични се смятат мебелите, изградени с материали и по технологии от отминали епохи, но устояли на времето и до днес.

Винтидж мебели

Антични, винтидж и ретро мебели – какво всъщност представляват

Антични, винтидж и ретро мебели – какво всъщност представляват

Едно от определенията за винтидж е "обозначаващ нещо от миналото с високо качество, възможно най-доброто по рода си". По отношение на мебелите, според тази дефиниция би означавало, че винтидж обзавеждането, макар и не толкова старо, колкото античното, също е от едно минало поколение. Това са мебели, които точно и елегантно представят най-доброто от своето време.

Ето защо винтидж мебелите обикновено носят наименованието на десетилетието, на което принадлежат – стилът на 50-те, стилът на 60-те и т.н. Всеки период се свързва с определени тенденции и специфични характеристики. Помислете за 80-те и 90-те години например и в съзнанието ви моментално ще изскочат образи на типичните за тях мебели и обзавеждане.

Това е и причината, поради която за да бъдат мебелите определени като винтидж, те трябва да бъдат на поне 10-20 години. Стилът на едно десетилетие не може да бъде видян ясно, докато не бъде погледнат от дистанция назад във времето. Не всички обаче са съгласни с подобни дефиниции, тъй като те позволяват на производителите на обзавеждане да изграждат нови мебели в стила на конкретен времеви период и с пълно основание да ги определят като винтидж.

Както сами можете да видите, границите на винтидж мебелите силно варират и до голяма степен се определят от личната ви гледна точка.

Ретро мебели

Антични, винтидж и ретро мебели – какво всъщност представляват

Антични, винтидж и ретро мебели – какво всъщност представляват

Ретро мебелите много трудно могат да бъдат ясно и категорично дефинирани, тъй като тук става въпрос за много повече от няколко различни теории. До голяма степен нещо може да бъде определено като ретро спрямо индивидуални критерии и вкус. Това е така, защото границите за това кога нещо е остаряло или старомодно са доста размити.

Поради неясната му природа, много хора причисляват към ретро обзавеждането всички мебели, които имитират остарели стилове, независимо дали са на мода или не. Без значение какъв е конкретният случай, дадени мебели не могат да бъдат дефинирани като ретро, ако са действително стари.

Източник: nicespace.me







Няма коментари


ключови думи
мебели, обзавеждане, интериор

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg