фирми продукти
представяме
работа
 
Съвети при избор и поставяне на плочки

Съвети при избор и поставяне на плочки

Когато правите ремонт у дома, рано или късно идва въпросът за настилките и облицовките. Фаянсът, теракотът и гранитогресът са предпочитани варианти и се използват практически във всички помещения – срещаме ги най-вече в банята, но и в кухнята, всекидневната, трапезарията. За вас сме подготвили отговорите на някои основни въпроси, които възникват при избора на плочките, както и по време на ремонта.

Преди да започнете ремонта направете внимателно планиране. Това ще ви помогне да се ориентирате в бюджета, както и да решите докъде ще се разпростирате. Най-важното е да знаете от самото начало какво искате – пълна промяна или козметично обновяване. Докато в жилището поставянето на плочки има по-скоро довършителна и често декоративна функция, то помещението, което изисква най-голямо внимание безспорно е банята. В случай че желаете да направите основен ремонт на банята, е добре да използвате момента и да огледате внимателно и с помощта на специалист състоянието на водопреносната система и водопровода. Ако има проблеми, които да се отстранят, или да се подмени напълно – това е най-подходящият момент. Едва ли ще искате да разбиете новите си плочки и да опропастите ремонтираната си баня, ако след някоя и друга година тръбите протекат и започнат да правят проблеми.

Съвети при избор и поставяне на плочки

Какво трябва да знаем за плочките

Когато правите своя избор на плочки, ще се убедите сами в голямото разнообразие от продукти на пазара. Много от плочките в средния клас са със задоволително към много добро качество на изпълнение – в днешно време свръхвисоката цена за добър ремонт на банята е по-скоро мит. Ако пък искате нещо ексклузивно – изборът отново е доста богат и лесно можете да откриете скъпи, качествени и дори дизайнерски плочки за вашата баня.

Количества и размери

Когато пресметнете квадратурата на вашата баня, имайте предвид, че е добре да си купите между 10 и 15% повече плочки. Това се прави с цел превенция – плочките могат да се счупят при транспорт, да се одраскат по невнимание, може да ви трябва основа, от която да изрежете за по-трудните места като ъгли, овали и т.н.

Купувайте плочки от една партида. Партидата е указана от производителя на опаковката на продукта. Това ще ви подсигури "униформен" изглед на плочките, нещо което е изключително трудно за постигане, ако купувате "на части" и през определен период от време. Между различните партиди е допустима известна разлика между тонирането и цвета, както и в калибрирането.

Калибриране на плочките

Калибрирането на плочките се прави от машини, които подбират плочките по размер до стотни от милиметъра, защото при изпичане фаянсът се свива. Калибрите са указани върху опаковката.

Като цяло плочките за баня се делят на два вида – pasta blanca (с бяла глина) или pasta roja (от кафява глина). Плочките blanca обикновено са лазерно рязани (калибровани) и са с размер, точен до милиметър. Това позволява при желание да лепите и без фуга.

Фугиране на плочките

Стандартното фугиране е с размери 1, 2 или 4 милиметра. Фугите не са просто естетическа мярка, през тях сградата "диша", нещо което не е за пренебрегване – особено при правене на баня в новопостроена сграда. Това се дължи на техническото време, нужно за слягане, наместване и съхнене на сградата. Фугите запечатват плочките и удължават живота им като ги пазят от механични повреди по ръба.







Няма коментари


ключови думи
плочки, фаянс, теракот

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg