фирми продукти
представяме
работа
 
Маса с декорация от саморазливно епоксидно покритие

Маса с декорация от саморазливно епоксидно покритие

Това е един амбициозен проект за декорация на маса със саморазливно покритие на епоксидна основа. Резултатът е невероятно изпипана, ръчно направена маса с покритие, с което твърде малко мебели серийно производство могат да се похвалят. Самата изработка на показаната маса също е ръчна, но в проекта става дума за специфичния финиш. Изработката на този проект може да изглежда сложна на пръв поглед, но всъщност е нужно най-вече да се осигурят нужните материали и да се подходи с известна доза внимание и сръчност. Извън това нивото на проекта е по-скоро за средно напреднали, но в никакъв случай само за професионалисти. Убедете се сами.

Няколко думи за покритието, с което е завършена тази забележителна маса в свежи ярки цветове: епоксидните бои са двукомпонентни, с полимерен втвърдител, и са предназначени за повърхностно (финишно) боядисване на различни повърхности. Всъщност, що се отнася до мебелите, епоксидната система е доста рядко срещана. Това обаче не бива да ви спира да пробвате този вариант, защото резултатите са забележителни. Епоксидните бои са много устойчиви на механични и химични замърсявания, и дори ултравиолетово облъчване. Епоксидните бои се прилагат за боядисване на различни индустриални повърхности, обикновено метални. Те са изключително издръжливи, така че използването им за мебели дава невероятна дълготрайност на покритието. Когато избирате боя от този тип, прочетете внимателно упътванията и по възможност се консултирайте със специалист за употребата й.

Маса с декорация от саморазливно епоксидно покритие

Извън специфичния продукт за финиша, всичко останало в този проект е доста просто.

Ето необходимите материали:

  • двукомпонентна епоксидна саморазливна боя
  • хартиено тиксо или друг вид ограничителна самозалепваща лента
  • пластмасови или дървени шпатули за разнасяне на покритието
  • тънки дървени летвички за разделители

Нужни инструменти:

  • съдове за смесване (поне 3)
  • нивелир
  • шкурки

Стъпка 1: Подгответе всички повърхности в зависимост от тяхното състояние. Почистете, шлайфайте и нанесете грунд, след което основния цвят, който желаете. Това е цял друг проект, така че не се спираме на подробностите по боядисването, но в случая целта с тази маса е да добие максимална лъскавина и прецизност при боядисването. Както се вижда от снимките – целта е изпълнена.

Малък трик: Ако искате боята по краката на масата да е абсолютно равномерно нанесена, поставете масата наобратно, или на трупчета. Така ще можете да имате пълен ход на четката по цялата дължина на дървото, и няма да има стичане на боя в края на краката.

Маса с декорация от саморазливно епоксидно покритие

Стъпка 2: Изберете форма, в която искате да разделите цветовете. Тук са показани три зони, разделени на триъгълници. Залепете летвите с лепило за дърво в избраното от вас положение.

Стъпка 3: След като лепилото стегне, отрежете стърчащите излишъци от летвите (ако има такива) и подравнете с шкурка. След това облепете цялата маса с тиксо, което да служи като ограничител за саморазливната боя по краищата на масата. Може да използвате специализирана лепенка за боядисване, или да приспособите свой метод така, че да не се позволява изтичане на материала.

Маса с декорация от саморазливно епоксидно покритие

Стъпка 4: Подравнете масата добре, като използвате нивелира. Трябва да работите на маскимално равна и стабилна повърхност, за да се разнесе епоксидната боя равномерно. Внимавайте да няма прах и частици във въздуха.

Маса с декорация от саморазливно епоксидно покритие

Маса с декорация от саморазливно епоксидно покритие

Подгответе боите, като спазвате стриктно инструкциите на производителя. Тези смеси се бъркат доста, така че отделете необходимото време да разбъркате компонентите добре. Не скъсявайте времето за разбъркване! Най-добре е да правите по 2-3 смесвания/разбърквания за всеки цвят – времеемко е, но епоксидните продукти стягат бързо.

Епоксидните покрития са саморазливни, което значи, че се подравняват от самосебе си. Единствено трябва да ги разнесете с помощта на шпатула или дори парче сгънат картон.

Маса с декорация от саморазливно епоксидно покритие

Маса с декорация от саморазливно епоксидно покритие

След нанасянето и напълно изсъхване на материалите може да махнете тиксото и да шлайфате фино, като намалявате размера на зърното до водна шкурка.

Маса с декорация от саморазливно епоксидно покритие

Маса с декорация от саморазливно епоксидно покритие


Източник: abeautifulmess.com







Няма коментари


ключови думи
направи си сам, маса, идеи за дома

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg