фирми продукти
представяме
работа
 
Как да си направим вертикална градина

Как да си направим вертикална градина

Вертикалната градина е чудесен начин да разкрасите дома и терасата и да използвате за това съвсем малко пространство. Доста разпространени са и висящите градини. Ето няколко насоки и полезни съвети, които могат да ви помогнат, ако сте решили да инвестирате време и усилия да направите пространството у дома или на терасата по-зелено и приветливо.

1. Какъв тип градина

Има много и различни вариации на вертикалната домашна градина. Една лесна разновидност е тази, при която саксиите просто се закрепват с подходящо окачване в редици на стената. Друг вариант е градина с "джобове". При този вариант растенията се засаждат в предварително подготвено платно с джобове. Лесен начин да си направите такава градина без много усилия е да приспособите закачалка за обувки или чехли от тези, които се окачат на вратата в килера – просто запълвате джобовете с почва и засаждате желаните растения. Окачени сандъчета също са добър вариант.

Как да си направим вертикална градина

2. Къде да разположим градината

Вертикалната градина може да се позиционира практически навсякъде – и вътре, и на открито. Най-важно е да прецените дали съответното място има достатъчно добра осветеност и слънчева светлина, и да съобразите това с типа цветя, които искате да засадите. Например сукулентните растения (като например кактусите) са много подходящи за висяща градина, но е най-добре да не се поставят на директна слънчева светлина за продължително време. Ако са в "полусянка", те ще се чувстват по-добре, отколкото под палещите лъчи. Други сортове пък искат повече слънце. Съобразете се с това.

3. Как да изберем растенията

Сукулентните растения безспорно са предпочитан избор, защото са издръжливи на всякакви условия, особено високи температури и силно слънце. Те са подходящ избор за онези, които нямат достатъчно време и желание да се грижат за по-капризни растения. Но тук нещата зависят изцяло от вашите желания и фантазия – може да разкрасите дома и терасата и с цъфтящи растения, различни подправки, дори зеленчуци!

Как да си направим вертикална градина

4. Засаждайте заедно цветя със сходни "навици"

Когато прецените къде искате да поставите висящата градина, имайте предвид каква е осветеността на това място. Избирайте цветя, които имат сходни "навици" - дали обичат повече на слънце, или на сянка.

5. Основи на вертикалното градинарство

За вертикалните и висящи градини използвайте задължително обогатени почви. При тях земята изсъхва по-бързо и, в зависимост от растенията, може да искат по-често поливане. Сложете по-водолюбивите растения на по-долните редове, а тези които не обичат твърде много влага – нависоко.

6. Предварителна подготовка

Дайте време на растенията да укрепнат и да пуснат кореновата си система в действие преди да ги поставите във вертикален цветарник. Ако става дума за нови растения, оставете ги за няколко седмици в хоризонтална позиция и чак тогава ги окачете във вертикалната градина. Наблюдавайте внимателно как растенията ви реагират на смяната на посоката. Може да променяте постепенно ъгъла на готовия цветарник, така че растенията да се аклиматизират.  Грижете се за тях и постепенно те ще се адаптират към новия си дом.

Как да си направим вертикална градина

7. Система за поливане и овлажняване

Вертикалната градина може да изисква повече поддръжка от стандартното. Добрата система за иригация и подходящото поливане могат да са от решаващо значение. Капковото напояване обаче е много добро за определени растения и може да се наложи да разгледате различни начини да си изградите такава система с подръчни средства.


Източник: realsimple.com







Няма коментари


ключови думи
градина, декорация, интериор

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg