фирми продукти
представяме
работа
 
Tрикове и тънкости при лепене на тапети

Tрикове и тънкости при лепене на тапети

Дошло е времето да освежите дома си с нов изглед и сте решили да поставите тапети на стените. Тапетите са предпочитан избор за много жилища, защото се поставят лесно, трайни са, не са скъпи и освен това се правят във всевъзможни цветове, десени и текстури. В морето от предлагани продукти всеки може да намери дизайн, който да му допада и най-важното - да подхожда на интериора у дома. Различните видове тапети могат да придадат точния ефект, който търсите за акцентна стена или за цялата стая.

Предлагаме ви синтезирана информация за едни от най-полезните съвети, тънкости и трикове при лепенето на тапети, които ще ви помогнат да се справите с тази задача без допълнителни главоболия.

1. Подготовка – почистване и махане на старите тапети

Преди да започнете с лепенето на тапети е нужно да подготвите старателно стените за работа. Това, което може да изглежда като излишно натоварване в началото, може да ви спести много нерви и разходи впоследствие. Преди да започнете каквато и да е работа по стените – спрете електричеството в стаята като изключите бушоните.

Ако на стените има стари тапети, е нужно да ги премахнете. Това става лесно като се навлажнят с топла вода. Изчакайте известно време да попие и ги премахнете с шпакла. Ако старите тапети са в сравнително добро състояние, ще можете да ги свалите лесно с едно-две движения по цялата дължина. Ако обаче са твърде стари и повредени с времето, или пък лепилото се е втвърдило с годините, може да се наложи буквално да ги изстържете от стените.

2. Изравняване и грундиране на стените

Ако по стените има видими неравности, дупки, вдлъбнатини или изронена мазилка – направете замазка с гипс.

Повече информация за спецификите при нанасяне на фина гипсова шпакловка.

Грундирането се прави с разредено лепило за тапети в съотношение 1:1, което се нанася с четка. В зависимост от попивността на стената и квадратурата може да ви трябва около 2-3 л. разредено лепило. Размазва се с голяма едра четка, за да запълни дребните шупли и грапавини.

Tрикове и тънкости при лепене на тапети

3. Осигуряване на прави ъгли

Рядко може да се намери стая, в която всички ъгли са абсолютно прави. За да сте сигурни, че тапетите ще са поставени правилно и ще изглеждат добре вертикално, използвайте отвес, по който да се ориентирате при залепването на първата ивица.

4. Работа с ключовете за осветлението и електрически контакти


За да е всичко чисто и професионално, премахнете всички ключове на осветлението и контактите, за да залепите тапета. Обрежете с макетно ножче в отворите. Същият процес се отнася и за отворите на отдушници и комини в помещенията.

5. Лепене на тапетите


Имайте предвид, че малко след намазване на тапета със специализираното лепило неговата тъкан се увеличава средно с около 2.5% на ширина и с около 0.5% на дължина. Спазвайте стриктно указаното време за залепване на опаковката на лепилото, или препоръчаното от производителя на тапетите. В противен случай тапетът може да се набръчка и да се появят отвори при съединяването с другата лента. Ако не се чувствате уверени в тази част, може да ви помогне втори човек, за да става по-бързо. Притискайте тапета плътно към стената със суха гъба или хавлиена кърпа, за да "изгоните" въздуха. Ако все пак след залепването на тапета се е образувал "балон", не се паникьосвайте! Пробийте миниатюрна дупчица в средата (или няколко, ако е нужно) преди лепилото да е засъхнало и притиснете пак с кърпата или гъбата, за да изкарате въздуха от вътрешността между тапета и стената.

Tрикове и тънкости при лепене на тапети

6. Съхнене на тапетите

След поставяне на тапетите трябва да ги оставите да изсъхнат, като не отоплявате стаята, нито пък оставяте отворени врати и прозоци, за да става течение. Това кара лепилото да съхне твърде бързо и да се втвърдява, което оказва напрежение върху тапета. В резултат той може да се отлепи по краищата или да се набръчка. Най-добрата стайна температура за съхнене е около 18°С.







Няма коментари


ключови думи
тапети, ремонт, интериор

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg