фирми продукти
представяме
работа
 
Как се нанася гипсова шпакловка

Как се нанася гипсова шпакловка

След като се спряхме на основните положения при подготовката, избора на материали и нужните инструменти за правене на гипсова замазка, сега е време да проследим самия процес на нейното полагане.

Инструменти и подготовка на стените за гипсова шпакловка


Шпакловката представлява последният слой, т. нар. "финиш" на стената преди боядисването. Може да служи и за изравняване на криви стени. Целта на шпакловането е стените да се изправят и да се премахнат всякакви неравности. Като правило нанесеният слой при шпакловане не трябва да е повече от 10 милиметра. В идеалния случай ще имаме геометрично прави и съвършено гладки стени и тавани. Стените се нуждаят от шпакловка, когато ги подготвяме за боядисване с интериорна боя, както и преди поставяне на тапети. При добре шпаклованата стена тапетите ще се закрепят по-добре и няма да има изпъкнали грапавини под тях, които да развалят доброто впечатление. Същото се отнася и за боядисването с латекс.

Как се нанася гипсова шпакловка

Видове шпакловки и приготвяне на смесите

Предлаганите на пазара готови смеси за шпакловки са предназначени за работа след разреждане с вода. Изравняващите смеси се използват за запълване на неравности, пукнатини и дупки в стените. Финишните шпакловки са за довършителна фина обработка на стените. Основата на смесите е гипс или цимент, обогатен с полимерни материали, които стягат бързо и са трайни. Модерните смеси за шпакловки са хомогенни, с добро сцепление, еластични са и засъхват равномерно, което улеснява работата с тях, както и последващите действия – боядисване с латекс или поставяне на тапети.

Шпакловките се смесват с вода според указанията на производителя. Първо се сипва водата, а след това сместа – не обратното! Използва се студена вода. Ще ви трябва електрически миксер (накрайник за бормашина), за да разбъркате сместа гладко и без бучки. Оставя се да "узрее" за десетина минути, след което се бърка отново. Добрата скорост на разбъркване е между 400 и 800 оборота в минута – така не влиза въздух в сместа, което би предизвикало появата на шупли. Консистенцията може да варира в определени случаи, но задължително трябва да е еднаква за цялото помещение. Добре разбитата смес наподобява консистенцията и текстурата на сметана.

Начин на работа

Как се нанася гипсова шпакловка

Материалът се поставя с шпакла или мистрия върху единия край на пердашката. Нанася се от долу нагоре с леко притискане към стената. Инструментът се държи на около 30 градуса спрямо тялото. Първият слой е грапав и неравен – това не бива да ви притеснява. След като нанесете достатъчно материал, започвате да шпакловате с леки кръгови движения, под правилния ъгъл, само в една посока. Целта е да изгладите стената. Проверявайте с нивелир дали стената е права след като шпакловате даден участък. Трудно е да се прецизира това движение от първия път, но истината е, че съвършенството се постига с опита.

Дебелината на първия слой не бива да е повече от 10 милиметра. Изравняващият слой трябва да е еластичен, за да не се напука и свие при съхнене. Тук има повече пространство за грешки, защото винаги можете да ги коригирате. Внимавайте инструментите да са винаги чисти, за да не завлекат дребни частици и да надраскат и повредят вече добре нанесен участък. Никога не почиствайте инструментите в мивка, за да не я запушите! След като се нанесе първият слой, се минава с маламашката (без материал) и се обира и изравняват изпъкналости и вдлъбнатини. При много криви стени може да се използва широка шпакла или мастар за цялостно подравняване, но ако стената е относително права, може да действате с по-малките и удобни инструменти. Постарайте се всички по-големи следи от нанасянето с маламашката да са изгладени след втората ръка и преди нанасянето на финиша.

Как се нанася гипсова шпакловка

Довършителни работи

След завършването и изсъхването може да се коригират дадени участъци с фина шкурка и с постоянна сверка с нивелира. Използвайте зашитна маска и очила, за да не вдишате прах.

Довършителният слой (финиш) е с дебелина от милиметър-два и се нанася по-фино на идеално права стена.

Тези стъпки покриват само най-основните положения при нанасяне на шпакловка, така че не се колебайте да потърсите още съвети от специалисти, ако сте решили да изпипате нещата добре.

Успех!







Няма коментари


ключови думи
шпакловка, гипс, замазка

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg