фирми продукти
представяме
работа
 
Полезни съвети за боядисване с латекс - част II: Тънкости при работата с интериорна боя

Полезни съвети за боядисване с латекс – част II: Тънкости при работата с интериорна боя

След като се запознахме с най-важното около подготовката за предстоящото освежаване или напълно преобразяване на дома е време да се спрем на основните стъпки при работата с интериорни бои.

Полезни съвети за боядисване с латекс – част I: Подготовка и инструменти

Изборът на цвета и видът на латекса е половината път към успешния резултат. Препоръчително е да отделите достатъчно време и внимателно да обмислите концепцията за цялото пространство. Ако искате да "повторите" досегашния цвят, е добре да се съобразите с това какво е състоянието на стените към момента. Ако те са в лошо състояние, силно замърсени или с нарушена цялост на последния слой боя или латекс, ще трябва да отделите време, за да ги подготвите подобаващо за нанасяне на новия-стар цвят. Ако по стените има петна, може да ви се наложи да използвате неразреден латекс, или да сте готови за нанасяне на поне 3 ръце. Когато искате да смените основния цвят, също трябва да се има предвид, че при  нанасянето на светли тонове върху тъмна основа може да има меко казано неочаквани резултати. Ако се налага, може да нанесете грунд или една ръка бял латекс, за да изсветлите и изравните тона на стените за новия цвят.

Избор на цвета

Полезни съвети за боядисване с латекс – част II: Тънкости при работата с интериорна боя

На пазара се предлага богата гама от готови оцветители, с които можете да постигнете търсения от вас цвят и нюанс. Ако искате нещо по-специализирано, може да се обърнете към специалисти по тониране на интериорни бои. Когато планирате използване на различни цветове за стените, имайте предвид, че наситеният цвят, поставен до бяло, губи част от яркостта си. При съпоставянето на светъл и тъмен цветен тон се увеличава контрастът – светлият нюанс ще изглежда по-наситен, докато по-тъмният ще добие илюзия за по-голяма плътност. Можете да съчетаете пробно избраните цветове с помощта на каталози и дори на място у дома преди да започнете с голямото боядисване.

Подготовка на повърхностите


Полезни съвети за боядисване с латекс – част II: Тънкости при работата с интериорна боя

Доброто състояние на стените и таваните са от изключителна важност. Те трябва да са добре почистени и по възможност грундирани с една ръка разреден латекс. Нанасянето на фасадна боя, както се е правело преди, вече не е задължително, защото новите интериорни бои имат значително подобрена покривност. Важно е помещенията да са сухи. Това може да се окаже истинско предизвикателство, ако боядисвате стените в нова сграда. По правило новото строителство съхне в период от поне 6 месеца. При такъв случай, за да подобрите условията за боядисване, затоплете добре помещението и осигурете добра вентилация и редовно проветрение предварително. При боядисване на тавани е много важно те да са добре почистени от прах. Ако по таваните и стените има видими пукнатини, правилното действие е да отделите време и усилия, за да ги запълните и шпакловате. За целта се използва гипс или специални пластични замазки от ново поколение които, макар и по-скъпи от класическия гипс, са по-ефективни и трайни.

Работа с интериорните бои


Полезни съвети за боядисване с латекс – част II: Тънкости при работата с интериорна боя

В по-голямата си част продуктите за декорация на дома – латекси и интериорни бои – се предлагат в състояние, което е готово за работа. Повечето латекси не изискват допълнително разреждане. Изключение правят случаите, когато използвате специална техника за нанасяне на цвят, която изисква по-ниска консистенция на боята. В много случаи производителите посочват подходящите оцветители, които работят най-добре с техните основи и имат доказано добър резултат. Експериментите в тази област са приемливи само ако поемете риска да останете разочаровани. Използвайте само посочените продукти, които имат доказана съвместимост, и не забравяйте да четете упътването на всички разфасовки. Препоръчително е да не работите при влажно време, защото боите губят блясъка си. Избягвайте и да работите на течение – вятърът носи прахови частици, които ще се окажат полепнали върху стените ви преди да се усетите.

Полезни съвети за боядисване с латекс – част II: Тънкости при работата с интериорна боя

Има съществена разлика при работата с различните видове интериорни бои. Ето информация за някои от тях:

Дисперсионни бои:
работата с тях е изключително лесна. Те са високопокривни и достатъчно вискозни, което улеснява нанасянето им и спестява време и усилия за нанасяне на много слоеве. Боята се нанася с четка двупосочно и в дълбочина. Повторен слой може да се нанесе след 24 часа.

Акрилни бои:
те имат голямо предимство поради факта, че нямат миризма, съхнат изключително бързо и не пожълтяват. Нанасят се с четка и с мече. Препоръчително е четката да е с дълъг косъм и да позволява плавно движение. При акрилните бои не се препоръчва да се работи на студено – температурата трябва да е над 8 градуса. Повторен слой може да се нанася от 6 до 8 часа след последната ръка.

Бои на водна основа: те са предпочитани от тези, които държат на екосъобразността и се опасяват от потенциални алергии. Боите на водна основа могат да имат по-малка покривност, затова рядко се разреждат.

Ефектни бои:
специализираните интериорни бои, които създават различни текстури и ефекти, стават все по-разпространени. Ако искате стените ви да имат кадифен или перлен ефект, може да използвате ефектна боя след нанасянето на основния цвят латекс.

Въоръжете се с търпение


При определени видове интериорни бои изравняването на цвета настъпва след пълното изсъхване на нанесения слой. Не се подлъгвайте да нанасяте повече от необходимото, дори стените да изглеждат на петна. Изчакайте до 10 часа, за да се убедите, че всичко е наред, след което продължете с нанасянето на втора и трета ръка, ако това се налага. Не коригирайте по време на съхненето!







Няма коментари


ключови думи
латекс, ремонт, боядисване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg