фирми продукти
представяме
работа
 
Какво трябва да знаем при подмяна на водопровода в жилището

Какво трябва да знаем при подмяна на водопровода в жилището

Подмяната на тръбите на водопроводната система у дома не е рутинен ремонт или често срещано явление. Въпреки това може да ни се наложи да подменим тръбите по най-различни причини. Остаряла и дефектирала система, предизвикваща аварии, при ремонти на банята и кухнята и произтичаща от това промяна на местоположението на мивки, душове. Смяна на водопровода е необходима при стар и корозирал метален тръбопровод, който може дори да е опасен за здравето. Смяната на плочки в банята също е удачен момент да се провери състоянието на тръбите и да се подменят с нови, по-издръжливи и безопасни – "с един куршум – два заека".

Какво трябва да знаем при подмяна на водопровода в жилището


Съвременните PVC тръби са добър избор, когато решите да подмените водопроводните свръзки в жилището. В зависимост от различните тръби и фитинги на пазара най-често се предлагат три вида сглобки. При механичните няма лепене и навиване и те са доста лесни за работа. Недостатък може да бъде фактът, че фитингите им са доста обемисти, което може да се окаже проблем за вътрешни водопроводи в тесни пространства.

Какво трябва да знаем при подмяна на водопровода в жилището

Какви тръби да изберем

Популярен избор са и тръбите от полипропилен. Те се лепят една за друга, по същия начин се процедира и с фитингите им. При този вид сглобка има и допълнителен вариант – на пазара има полипропиленови профили с алуминиева вложка, което позволява тръбите и фитингите да се завиват с метална резба едни за други.

Когато става дума за височината на водопровода вече стандартите са доста по-гъвкави от преди. Докато старият стандарт беше 1.2 метра от пода, то сега най-често водопроводът се "тегли" на разстояния от 0.3 до 0.4 метра. Важното е обаче да се спрете на едно отстояние и навсякъде да използвате еднаква височина. Друго важно правило е между топлата и студената тръба да има разстояние поне 20 сантиметра, както и топлата тръба да върви над студената.

Стандарти и несъответствия

Една от най-големите "тънкости" при подмяната на водопровода е съобразяването с размера. Най-добрият вариант е цялостната подмяна на старите метални тръби и "теглене" на съвременни PVC тръби от последно поколение. За да се предпазите от неприятни изненади и излишни разходи, трябва да знаете, че дори размерите да съвпадат, сигнатурата може да е различна. Тръба с ½ цол по стария стандарт отговаря на PVC тръба ⌀18, ¾ цоловите тръби съответстват на ⌀25, а едноцоловите тръби са взаимозаменяеми с PVC тръби с ⌀32.

Следващата "инфарктна" точка са батериите. Там важат твърди стандарти, които се спазват стриктно при монтаж. Батериите за душа в банята се монтират в рамките на 60–80 сантиметра. Батериите за чешмите са с фиксирана височина от 115 сантиметра при монтаж на стената. При нужда от монтаж на нестандартна височина, като кухненски плот, се съобразява разстоянието, което трябва да се остави за външните фитинги. В този случай трябва да има достатъчно удобна мека връзка с батерията.

Какво трябва да знаем при подмяна на водопровода в жилището

Това е по-лесно постижимо, когато изходните фитинги се поставят ниско, за да може плотът да ги прикрие.

Важно е новите тръби да са здраво и плътно закрепени ("замонолитени") за стените. Всички възможни размествания и вибрации при употреба трябва да се предотвратят, за да няма неприятни шумове и опасност от повреда на тръбите. За целта се използват специални лепящи разтвори. Замонолитващите разтвори представляват течни циментови разтвори или синтетични смоли с висока якост. Те се използват при запълване на кухини под различни структурни елементи, както и за обездвижване на анкери. При подмяна на водопроводите се използва и техника, с която тръбите се фиксират плътно за стената със скоби в специално прокарани за целта канали. Върху тях се нанася замазка, върху която се поставят фаянсови плочки.







Няма коментари


ключови думи
водопровод, тръби, ремонт

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg