фирми продукти
представяме
работа
 
Малки трикове: как да се грижим за обувките

Следващата подборка от полезни съвети има малко по-различен от досегашния ни фокус. За момент ще се отдалечим от необятната тема за комфорта в дома, за да обърнем внимание на комфорта изобщо. Обувките – те са с нас навсякъде и толкова свикваме с тях, че сякаш не съществуват. За да ни служат добре обаче, е важно да им се отплащаме с нужните грижи. Ако изберем качествени обувки и се отнасяме добре с тях – те ще ни отвърнат със същото, ще са ни удобни и ще ни служат дълго.

Както при много други продукти, така и при обувките има огромен избор във всяка ценова група и много често купуваме нови чифтове сезон след сезон, без да се замисляме колко скъпо всъщност ни излиза това. Ако гледаме в перспектива, изборът на обувки, изработени от качествени материали, в комбинация с подходящите грижи за тях, ще ни възвърнат в пъти и положените усилия и платената цена. Малцина се замислят за това, но тези, които не признават компромисите в качеството, могат да ви убедят, че инвестицията си струва.

Остава другата част: поддръжката на обувките. Вижте тези внимателно подбрани съвети.

Калъпи за обувки

Съвети за поддръжка на обувките

Дървените калъпи не са само за обущарите и не служат само за разпъване на тесни обувки. Калъпите имат функцията да запазват формата на обувките от естествена кожа и в същото време да отвеждат натрупаната в тях влага след носене. Те се поставят в обувките веднага след като ги свалите. Въпреки че лакираните и полирани калъфи изглеждат много стилно, най-добрите са тези от "сурово" дърво – за предпочитане кедър. Те премахват влагата от изпотяването и не позволяват на кожата да се деформира.

Поправки

Поправката на обувки става все по-бутикова дейност, но щом веднъж сте решили да инвестирате известна сума пари в добър и качествен чифт обувки, то е важно да обърнете внимание и на тяхната поддръжка и поправка. Винаги носете обувките на ремонт преди проблемът да се е превърнал в нещо сериозно. Вложете същото внимание в избора на материали за поправката, каквото сте вложили при избора на вашите обувки. Поправката като правило винаги е по-евтина от нов чифт наистина качествени обувки, но удължава живота им и по този начин ви пести средства.

Велур

Поддръжка на велурени обувки

Велурените обувки са в отделна категория от останалите, най-малко защото не можете да премахнете или прикриете толкова лесно различни петна и ожулвания по тях, както например при кожените обувки. За целта има специална "гума за велур" (пореста гума за почистване), с която несъвършенствата се изтъркват. Използвайте специална четка за велур, която премахва частиците, за да съхраните обувките си максимално дълго.

Мокри обувки

Натъпчете мокрите обувки с вестници и ги изсушете на топло, но не в близост до директна топлина. Ако ги оставите близо до печка, парно, климатик или друг силен източник на топлина, те ще изсъхнат твърде бързо и могат да се напукат. В общи линии напукването на кожата на една обувка може да не изглежда толкова страшно, но на практика то е необратимо и поврежда сериозно кожата – тя започва да пропуска.

Петна от сол

През зимата обувките събират сол и луга от улиците, което може да е фатално за кожата. Почистете ги с малко оцет, разтворен във вода, с леко навлажнен парцал.

При неприятна миризма

И тук оцетът върши чудеса. Прочетете повече за почти магическите му свойства за премахване на неприятни миризми. Друг трик, който помага, е да сменяте чифтовете и да не носите едни обувки всеки ден. Оставяйте обувките да се проветрят. Сменяйте стелките често и използвайте антибактериални спрейове.

Как да лъскаме (полираме) обувките

Как да поддържаме обувките

1. Избършете обувките с мек, леко влажен парцал, за да ги почистите и да премахнете прах, петна и дребни частици.

2. Използвайте малка четка за кантове. Тя прилича по форма и твърдост на четка за зъби, но е с малко по-голяма площ. Ако нямате такава подръка, можете да използвате и четка за зъби. Навлажнете я съвсем леко и изчеткайте старателно кантовете, където горната част е закрепена за подметката.

3. Нанесете лустрото с кръгови движения. Ако шевовете на обувката са видими и са в светъл цвят, внимавайте да не ги изцапате. Колкото по-старателно нанасяте – толкова по-добре. Няма проблем да употребите и малко повече сила – това помага за блясъка. След като нанесете, оставете да изсъхне – обикновено 5 минути са достатъчни.

4. Лъснете цялата обувка с четка. За допълнителен блясък в предната част полирайте бомбето на обувката с гладка кърпа или парцал без власинки – добра работа върши парче памучен плат.

Как да върнем белотата на обувките

За петна и драскотини използвайте напоен с разреден лакочистител (без ацетон) тампон и избършете засегнатото място. Ако обувката започва да жълтее, използвайте лимонов сок и вода в разтвор 1:1, напръскайте я и оставете на слънце за един ден.

Почистване на платнени обувки

Лимоновият сок, разреден с вода, действа благотворно и на платнените кецове и обувки. За по-сериозни петна обаче може да използвате друг трик: смесете чаена лъжичка сода за хляб с няколко капки вода и изтъркайте добре засегнатото място.

Почистване на светли обувки от естествена кожа

За малки петна или чуквания, които оставят следи по кожата, без да нарушават целостта й – използвайте гума за моливи.

Обувките като инвестиция

Качествените обувки като инвестиция

Както споменахме в началото, изглежда все по-малко хора са склонни да купуват по-висок клас качествени обувки. При всички случаи обаче евтиното излиза по-скъпо, макар и да не забелязваме това веднага. Добрата обувка е направена от висококачествена кожа, която си има своята цена. Ако решите да направите тази инвестиция, и след това се грижите подобаващо за вашите обувки, ще видите как това вложение се възвръща (дори с инвестираните средства и време за поддръжката) – качествените обувки ще ви служат поне три пъти по-дълго от евтините им сурогати.


По материали от esquire.com







Няма коментари

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg