фирми продукти
представяме
работа
 
Как да почистваме алуминиевата и PVC дограма

Помните ли момента, в който поставихте новата си дограма. Помните ли колко различно изглеждаше стаята, колко чисти и нови, направо лъскави изглеждаха прозорците ви тогава. Сигурно достатъчно време сте се чудили как да изберете дограмата. Претегляли сте различните опции, сравнявали сте цифри и цени, степен на топлоизолация и шумоизолация, какви материали са използвани, колко са качествени и издръжливи, лесно ли се поддържа, как се почиства...

Точно така! Независимо дали ви е хрумвало преди покупката и монтажа, в един момент въпросът с почистването на дограмата идва на дневен ред. Понякога даже твърде бързо – особено ако по чисто новата ви дограма има изцапано от строителни материали от ремонта. По-топлото време отваря пространство за почистване на иначе пренебрегвани места в дома, и основното почистване на дограмата със сигурност е високо в класацията, заедно с миенето на стъклата на самите прозорци.

Почистване на алуминиева и PVC дограма

Дори да сте забърсвали от време на време отвътре, много е вероятно положението да не е същото от външната страна на прозорците. Това, за съжаление, е особено валидно, ако живеете до оживена улица или булевард, където се вдига много прах. А може би дърветата и цветята наоколо имат навика да "излъчват" невидими с просто око листа и частици, които някак, като с магическа пръчица, полепват по ослепително бялата ви дограма и я правят... не толкова бяла.

Каквато и да е причината - "лечението" е едно. Да запретнем ръкави и да почистим дограмите. Какво трябва да знаем, за да свършим тази работа качествено и ефективно, и в същото време да предпазим повърхностите така, че алуминиевата или PVC дограмата да се съхранят и да ни служат за по-дълго време.

Добрата новина е, че пластмасовите (PVC) профили са относително лесни за поддръжка и почистване. Дори ако са силно замърсени след зимния сезон, почистването им не е сложна работа, стига да имате предвид няколко прости неща.

Почистване на алуминиева и PVC дограма

Да поговорим малко за защитното фолио, с което е покрита дограмата при монтажа. То има функцията да предпазва профилите от механични повреди и надраскване при поставянето на прозорците. Много хора решават да го оставят и след това, може би с идеята да предпазва повърхностите възможно най-дълго преди някоя невидима сила да ги одраска. Тази практика, освен че не е особено естетична, е и концептуално погрешна. Истината е, че трябва да махнете защитните стикери, след като дограмата е монтирана. Ако ги оставите просто да си стоят на прозорците, те ще стават все по-трудни за отлепяне. Ъглите им ще се отделят под натиска на дъжда и вятъра, а в тях ще се намества неприятна прах и мръсотия от околната среда. Всичко това само спомага моментът, в който най-накрая се решите да ги отлепите, да се превърне в истински кошмар.

Почистване на алуминиева и PVC дограма

Най-сериозният враг при почистването на дограмата са дребните абразивни частици. Без значение какъв е техният произход, те надраскват лаковото покритие и отварят малки, понякога невидими "рани" в него, които по-късно се разрастват и запълват с чернилка. За да избегнем това, е добре да почистваме дограмите сравнително редовно – минимум по веднъж на сезон.

Използвайте мек и неабразивен препарат за повърхности. На пазара има и специализирани препарати за почистване на PVC плоскости. Каквото и да изберете, имайте предвид, че на препарата трябва изрично да е посочено, че не уврежда материала, от който е направена вашата дограма. Ако не сте сигурни, можете да тествате върху малко ъгълче от някоя не особено видима част на прозореца. 

Мястото, което изисква по-особено внимание, са гумените уплътнения. Гумата е по-чувствителен материал, затова се старайте да не я третирате с препарати, особено с такива, които биха могли да доведат до нейното разяждане. Мажете уплътненията със смазка на силиконова или водна основа на всеки 6 месеца или най-малко веднъж годишно, за да удължите живота им и да ги предпазите от напукване.

Почистване на алуминиева и PVC дограма

Профилактичната поддръжка на затварящите механизми също може да ви спести куп главоболия. По няколко капки фино машинно масло от време на време (но поне веднъж годишно) ще ви предпази от неприятното скърцане, което е предупредителният сигнал, че скоро може да ви се наложи смяна на някоя панта.

Чистенето на алуминиевата дограма не е много по-различно. Важно обаче е да не използвате препарати с абразивни частици, както и такива, които съдържат ацетон. И в двата случая механичното почистване е по-скоро нежелателно и най-добрият вариант е на ръка.

Ако замърсяването не е дълбоко, можете да използвате дори само хладка вода, но в никакъв случай не почиствайте на сухо, за да избегнете драскотини. Течен сапун или препарат за съдове са за предпочитане.







Няма коментари


ключови думи
дограма, PVC профили, почистване

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg