фирми продукти
представяме
работа
 
Зелени съвети: как да изберем еко мебели

Когато избираме мебели, можем да се сблъскаме с много критерии, които производителите изтъкват: издръжливост, комфорт, функционалност и не на последно място – екосъобразност на различните продукти. Няма единен показател за това колко "зелен" е един артикул, затова е нужно да знаем някои основни неща, преди да се доверим на написаното по етикетите. Покупката на мебели, които са произведени по екологичен начин, е устойчиво решение, а все повече фирми въвеждат щадящи природата практики при производството на своите продукти.

Какво трябва да знаем, ако искаме да изберем качествени мебели, които са направени с мисъл за околната среда?

Как да изберем еко мебели

На първо място трябва да знаем, че в световен мащаб мебелната индустрия е на трето място по използване на дърво и продукти от дървесина. На първо и второ място са съответно строителството и хартиената промишленост. Освен това транспортът на готовите мебели е с висока стойност заради обема и теглото им. Това означава, че производството на мебели има висок въглероден отпечатък, което е един от основните критерии за екосъобразност на дадена стока. Ако купуваме мебели, произведени в далечни страни, това увеличава въглеродния отпечатък. Най-добрият вариант е да изберем мебели местно производство.

Как да изберем еко мебели

Другият важен критерий е видът и качеството на дървесината, използвана за направата на мебелите. В световен мащаб сертифицираните източници на дървесина са означени с абревиатурата FSC на Съвета по горско стопанство (Forestry Stewardship Council). Дървесината, сертифицирана от FSC, най-често се използва от европейските вносители на материали. Подобен сертификат е и PEFC (Programme for Endorsement of Forest Certification) - Програма за утвърждаване на горското сертифициране.

Как да изберем еко мебели

Дървеният материал, означен с тези сертификати, има гаранция за добив от гори, които не са застрашени и са със съответния план за презалесяване. Това означава, че част от парите, които плащате за мебели, произведени от устойчиви източници, отиват обратно за залесяване и опазване на природата.

Ако се спрете на български производител, също е добре да се поинтересувате от съответните сертификати, с които компанията обезпечава използваните материали. Добрите фирми предоставят тази информация на сайтовете си и на етикетите на своите продукти.

Как да изберем еко мебели

Използването на материали като фазер, шперплат и плоскости от пресовани дървени частици е добър вариант, ако избирате еко мебели. Тези технологии предлагат алтернатива на дървесината и опция за рециклиране на материали, което е устойчиво и "зелено" решение.

Проблематично може да се окаже използването на токсични лепила и химически материали за обработка на тези плоскости. Рестрикциите за тяхното използване обаче не са толкова строги в световен мащаб, така че е трудно да се проследят практиките на всеки производител.

Как да изберем еко мебели

Производството на мебели също така използва големи количества полиуретанова пяна, която е петролен продукт. Някои производители залагат на биопяна, направена от соев компонент. Тя е екосъобразна, но обективно погледнато няма толкова високи качествени показатели като полиуретана. Алтернативни пълнежи за тапицерията на мебели са естественият пух (който обаче е с висока себестойност) и латексът. В тази област водещата индустрия е автомобилостроенето – производителите на коли непрекъснато се стремят да повишават качеството на екоалтернативите за автотапицерии и да рециклират използваните материали. Това неминуемо се отразява и на мебелната промишленост, която често заема устойчиви практики от автопроизводителите.

Важна част от обзавеждането е и текстилът. Сертифицираните органични платове са по-скъпи от останалите, но (както при дървесината) предлагат гарантирано реинвестиране във фондове за устойчиво земеделие без употреба на вредни пестициди и хербициди. Основният проблем при текстилната индустрия е голямото количество вода при обработката на памука. Затова все повече производители със зелено мислене залагат на платове от лен, бамбук, коноп, вълна и дори естествена коприна.

Как да изберем еко мебели

Синтетичните тъкани имат значително по-ниска стойност и са издръжливи, но производството им е свързано с вредни за околната среда химични процеси.

В заключение е важно да знаем, че няма напълно правилен и напълно грешен избор, когато става въпрос за покупката на екосъобразни мебели. Най-полезният вариант е да знаем какво купуваме, за да преценим сами доколко изборът ни подкрепя устойчивите практики.


Източник: nicespace.me







Няма коментари


ключови думи
мебели, еко, обзавеждане

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg