фирми продукти
представяме
работа
 
Как да запазим цветята свежи

Цветята са прекрасна декорация за всеки дом. Затова е добре да знаем как най-добре да се грижим за тях (ако става въпрос за цветя в саксии) и да ги съхраняваме (ако говорим за откъснати цветя). Вижте няколко съвета за това как да запазите цветята във ваза свежи и красиви за по-дълго време.


Използвайте достатъчно голям съд


Как да запазим цветята свежи

Сложете цветята в достатъчно голяма ваза. Независимо дали става въпрос за едно цвете или за голям букет, за да запазите красотата и свежестта им за по-дълго, трябва да са потопени в достатъчно вода.


Сменяйте водата често

Как да запазим цветята свежи

Един от факторите, които карат цветята да увяхват бързо, са бактериите, които се развиват по естествен начин във водата. Затова най-простият и лесен начин да се радвате по-дълго на вашия букет е да сменяте водата поне веднъж на ден. Използвайте хладка вода със стайна температура.

Ако се наложи да държите букета дълго време на сухо или го пренасяте от далече, махнете опаковката му (ако има такава) и потопете целите цветя в широк съд с вода за известно време. Така ще позволите на всички клетки на цветето да се наситят с вода и да си върнат свежестта. Ако времето е много горещо, напръсквайте от време на време цветята с вода, но само ако не са изложени на пряка слънчева светлина. В такъв случай ще изгорят и ще повехнат бързо.


Третирайте водата

Как да запазим цветята свежи

Тук навлизаме в сферата на професионалистите в отглеждането и продажбата на цветя. Цветарите често използват тези трикове, за да запазят стръковете по-жизнени и свежи. Целта е да третирате водата така, че да възпрепятствате развитието на бактерии. Помагат две чаени лъжички захар, малко ябълков оцет или дори да пуснете една стотинка на дъното на вазата. Някои са по-драстични и слагат таблетка аспирин и дори капка-две белина във водата на цветята, за да убият бактериите.


Погрижете се за стъблата

Как да запазим цветята свежи

Обърнете специално внимание на стъблата на вашия букет. Различните цветя имат различни стъбла, но повечето начини да запазите свежестта им се свеждат до следващите няколко лесни трика. Основното е да скъсявате с малко стъблото всеки ден, когато сменяте водата. Подрязвайте цветята под ъгъл 45°. Използвайте остър нож, а не ножица, защото ножицата смачква стъблото.


Внимавайте за температурата

Как да запазим цветята свежи

Повечето цветя са по-трайни, ако не са изложени на директна силна слънчева светлина. Топлината също така изпарява водата по-бързо, а цветята имат нужда от нея. Обикновено откъснатите цветя се чувстват най-добре на средно осветено място в стаята, но не в пълна сянка. Важно е да не им е нито много топло, нито твърде студено. Това обаче не важи за тропическите цветя. Те обичат по-високи температури.


Махнете излишните листа

Как да запазим цветята свежи

Почистете стъблото от листата, най-вече в долната част. Правилото тук е да няма листа или разклонения по стъблото там, където е потопено във водата. Също така махайте изсъхналите листа, а ако някой цвят показва признаци на завяхване, не се колебайте да го отрежете, за да осигурите по-дълъг живот на другите.


Източник: wikihow.com







24 април 2015 23:57 | Цветя
От: Я. Николова
Много съм доволна от съветите за цветята, защото много ги обичам и тежко преживявам, когато те увяхват бързо. Блогодаря Ви.
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
полезно, цветя, съвети

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg