фирми продукти
представяме
работа
 
Как да създадем устойчива градина

Ако сте любител градинар, сигурно ви се е случвало да си купите цветя от разсадник и с часове да обикаляте градината си, чудейки се кое е най-подходящото място за тях. Професионалните градинари и ландшафтните дизайнери имат нелеката задача да преценят не само кое ще е най-подходящото място за дадено растение, но и как то ще се държи при смяната на климата, как ще си взаимодейства с околните растения и кои условия ще му позволят да се развие по най-добрия начин. Всяка градинка, дори и най-малката, има потенциал да се превърне в устойчиво райско кътче, което не изисква много средства и време за поддръжка, и на което ще може да се радвате не само вие, но и вашите деца след години. Вижте как.

По-малко тревни площи

Как да създадем устойчива градина

Тревните площи изискват голямо количество вода, а с все по-нарастващата нужда от прясна вода, напояването на обширни неизползваеми тревни площи се превръща в разхищение. Вместо трева засадете избрани растения, които естествено виреят във вашия район, свикнали са с местния климат и не изискват много грижи. Така ще си спестите много средства и време.

Използвайте повече местни видове

Как да създадем устойчива градина

Местните видове са се адаптирали към особеностите на климата и могат да издържат на всякакви условия. Дивите цветя и треви имат дълбоки корени, които им помагат да оцелеят както през студените зими, така и през горещите лета. Генетичният код на растенията в различните части на планетата е различен. Той се е формирал в продължение на хиляди и дори милиони години, така че няма да е разумно от наша страна да се опитваме да вървим срещу природата, засаждайки екзотични за нашите ширини видове.

Садете с мисъл за бъдещето

Как да създадем устойчива градина

Казват, че когато някой засажда дърво, той не го засажда за себе си, а за бъдещите поколения. Същото може да се каже и за всички многогодишни растения. Посадените от вас дървета или растения са инвестиция в бъдещето не само на вашата градина, но и на цялата планета.

Разнообразна растителност

Как да създадем устойчива градина

Разнообразието от растителни видове ще помогне на вашата градина да се справи с различните вредители и болести. Комбинирайте различни дървета и растения, защото всяко от тях притежава различни характеристики и различна устойчивост към болести и вредители. Така дори и едно от растенията да бъде поразено, другите ще оцелеят и градината ви ще запази красотата си. Освен това разнообразието от видове ще придаде уникално излъчване на вашата градина.

Планирайте и адаптирайте

Как да създадем устойчива градина

Градината постоянно се развива. Климатичните промени ще ви изправят пред нови и нови предизвикателства и вашата градина трябва да е достатъчно разнообразна и адаптивна, за да се справи с промените. Най-добрият начин за това е като засадите многообразна растителност, добре проучите от какво има нужда всяко растение, изберете най-подходящото за него място, напоявате с дъждовна вода и използвате повече естествен тор.

Как да създадем устойчива градина

Вслушайте се във вашата градина и тя ще ви научи на много неща. Не всички растения ще оцелеят, но това не бива да ви притеснява. Съсредоточете се върху видовете, които се адаптират добре, и се научете да им осигурявате подходящи условия.


Източник: houzz.com







Няма коментари


ключови думи
устойчива градина, градина, съвети за градината

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg