фирми продукти
представяме
работа
 
10 ядливи растения, които може да отглеждате на терасата

Отглеждането на зеленчуци и подправки е толкова приятно, особено когато времето се затопли. Кой не би искал да има градина, от която да си набере зеленчуци за салатата или подправки за ястието? Много хора само мечтаят за това, защото живеят в апартамент и не разполагат с градина. За щастие има много ядливи растения, които виреят в контейнер и могат да се отглеждат на терасата.

10 ядливи растения, които може да отглеждате на терасата

Естествено има няколко правила, които трябва да спазите, за да успеете да отгледате свои собствени зеленчуци. Контейнерите трябва да са с точния размер. Марулята, спанакът и други подправки не изискват много пространство, но месестите домати и чушки имат нужда от повече място. Ще ви е нужна правилната почва, която да подсили растенията, не прекалено тежка или плътна, която няма да позволи на растенията да пробият. Вероятно ще е нужно да поливате по-често растенията, защото в началото коренчетата са твърде малки и не стигат чинийката на саксията.

Подправки

10 ядливи растения, които може да отглеждате на терасата

Подправките растат в контейнери с всякакви размери и форма. При отглеждането на подправки е добре да засадите семенцата в саксия, достатъчно голяма за възрастно растение от този вид. Малките растения като: целина, лук, риган, магданоз, градински чай, чубрица, тарос и мащерка могат да бъдат отглеждани в саксии с дълбочина между 15 и 30 см, и ширина 30 см. Босилекът, лавандулата и лимонената трева предпочитат контейнери с дълбочина 40-45 см, а розмаринът дори по-големи.

Салати

10 ядливи растения, които може да отглеждате на терасата

Салатите също са подходящи за отглеждане в контейнери. Повечето от тях имат доста къси корени, така че може да ги посадите в плитки контейнери – 15 см са напълно достатъчни.

Ягоди

10 ядливи растения, които може да отглеждате на терасата

Едно от удоволствията на отглеждането на ягоди е гледката на каскадно разположените червени плодове. Ягодите се нуждаят от контейнер с дълбочина поне 20 см, а ако решите да ги посадите във висяща саксия, тя трябва да е с дълбочина поне 30 см.

Чушки

10 ядливи растения, които може да отглеждате на терасата

Чушките, отгледани в контейнер, са също толкова вкусни, колкото тези, които растат в градина, но обикновено са по-малки. Контейнерът, в който ще отглеждате чушките, трябва да е с дълбочина поне 20 см и ширина 40-45 см.

Домати

10 ядливи растения, които може да отглеждате на терасата

Съобразете големината на доматите с големината на самата саксия. Дори и малките чери домати ще имат нужда от контейнер с дълбочина поне 30 см и дори по-голяма ширина. Пробвайте да премествате саксията на различни места, за да видите къде растението ще се чувства най-добре.

Патладжан

10 ядливи растения, които може да отглеждате на терасата

Патладжаните не са големи, но имат нужда от много пространство. За тях трябва да изберете контейнер, който е поне 30 см дълбок и 40-45 широк.

Картофи

Колкото и странно да ви звучи, бихте могли да отглеждате картофи в контейнер, стига той да е достатъчно голям. Ориентировъчно големината на контейнера трябва да е с размерите на половин бъчва за вино. Засадете картофите на сравнително плитка дълбочина и след това добавяйте допълнително пръст по време на растежа.

Тиквички

10 ядливи растения, които може да отглеждате на терасата

Тиквичките също изискват доста пространство – всяко растение трябва да се посади в своя собствена саксия с дълбочина минимум 45 см.

Зелен боб

10 ядливи растения, които може да отглеждате на терасата

Зеленият боб е сравнително компактно растение и не изисква много пространство. Саксия с дълбочина 15 см ще ви свърши работа.

Лимони

10 ядливи растения, които може да отглеждате на терасата

Дори и да живеете в район със сравнително студен климат, бихте могли да си отгледате свои собствени лимони. Посадете растението в контейнер, който може да стои на терасата през лятото и да се внася вътре през зимата. Дълбочината и ширината на контейнера трябва да са минимум 45 см.


Източник: houzz.com







10 март 2016 18:03 | зеленийки в саксийки
От: Луда за връзване
Забравих да пиша, че съм засаждала всяка година различни нещица. Започнах с магданоз и копър...., а сега си мисля за грах, зелен боб и къпини.
10 март 2016 17:59 | зеленийки в саксийки за чинийки
От: Луда за връзване
На закрита югозападна тераса успешно отглеждах от 3-4 години в 10-15 саксийки някои подправки и зеленийки: магданоз, копър, лук, чесън, босилек, маточина, джоджен, салатки, моркови, ягоди, чери домати и домати "Миляна", но не успях с розмарина и мащерката /беше й горещо/. Тази година си засадих лавандула, а миналата и къпини, които се надявам да цъфнат и дадат плод, ще се пробвам да отгледам грах и жълт сакат боб. Надявам се да успея. Пожелавам успех на всички ентусиасти и ентусиастки. Да са живи и здрави и да си хапват от вкусните нещица, които си отгледат.
25 август 2014 13:54 | Растения на терасата
От: Таня
Аз опитвам втора година на тераса с източно изложение, със стъкло за парапет на същата да отгледам градински чай - салвия. Не става. Въпреки голямата саксия. Същият този стрък направо се побърка в градинката зад блока - пак от източната страна. Така че ... не всичко може да се отгледа на терасата, дори растения, които не изискват никакви грижи - като салвията, посадена в градина.
9 май 2014 13:01 | Растения на терасата
От: Женя, ентусиаст
С някои от изброените по-горе растения е възможно да срещнете сериозен проблем при отглеждането на тераса - осветеността за един ден е колкото половин ден в градината. Растенията изостават в развитието си и е малко вероятно да сте доволни от крайния резултат. Изключение може би е ъгъл на тераса с разположение югоизток-югозапад. Или покрив. Моят опит е на източна тераса. Отгледах домати чери и консервни, и два корена краставици Гергана. Растенията изглеждаха добре, брах, но толкова малко, въпреки че опрашвах... Просто се развиват изключително бавно, остветени са нормално само половин ден. Не бих губила повече времето си с домати, патладжан или тиквички. За зеления фасул има някакъв шанс, както и за останалите, но се подгответе да берете малко и след много по-дълъг период на грижи, отколкото в градинка на открито. На ентусиастите, които ще опитат все пак, пожелавам по-добър успех от моя! :)
1 ]
4 резултата в 1 страница


ключови думи
растения, идеи за дома, идеи за градината

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg