фирми продукти
представяме
работа
 
Видове соларни панели - предимства и недостатъци

Има няколко основни вида соларни панели, както и голям брой производители, всеки от които твърди, че неговият продукт е най-добър. Ако не сте запознат с основните характеристики на видовете соларни панели, ще ви е доста трудно да отделите реалните факти от преувеличените хвалебствия на търговците. Вижте някои неоспорими факти, които ще ви улеснят доста в покупката на соларни панели.

Видове соларни панели - предимства и недостатъци

Соларните панели основно се делят на поликристални, монокристални, хибриди и черни. Като цяло между тях има някои различия, но в крайна сметка всичко се свежда до количеството електроенергия, която те са изработени да генерират. Ако производителността на соларния панел е 3W, то той ще генерира еднакво количество електроенергия, независимо дали е поликристален, монокристален, хибрид или черен. Важното при покупката на соларни панели е да се спрете на доказал се производител, който ще ви даде дългосрочна гаранция.

Видове соларни панели - предимства и недостатъци

При монокристалните соларни панели всички клетки са насочени в една посока, което означава, че когато слънцето ги осветява под правилния ъгъл, те са особено ефективни. Те са много подходящи за места със слънчев климат, при които светлината е насочена и пада под определен ъгъл.

Поликристалните соларни панели се състоят от клетки, които не са перфектно подравнени и насочени в една посока, което води до по-ниска производителност при слънчеви региони. От друга страна тези панели работят по-добре при облачни региони, където светлината е разсеяна, а не насочена, защото клетките им успяват до усвоят повече светлина, в сравнение с монокристалните соларни панели.

Хибридните панели са доста по-ефективни от кристалните и са подходящи за къщи с малко покривно пространство, при които не могат да се сложат много соларни панели. Хибридните панели разполагат с тънък аморфен соларен филм, разположен зад монохромните клетки, който успява да извлече още повече светлина, особено в случаите, когато тя не е много силна. Това са най-ефективните соларни панели, с които от сравнително малка площ може да получите добри количества електроенергия. Те обаче са и доста по-скъпи и, освен ако наистина не разполагате с ограничено пространство, не ви съветваме да правите подобна инвестиция.

Видове соларни панели - предимства и недостатъци

Черните панели имат доста по-добра визия в сравнение със стандартните алуминиеви панели, но са доста по-нископроизводителни от тях. Причината за това е, че черният цвят предизвиква затопляне на повърхността на панела, което пък от своя страна води до по-ниска производителност на соларния панел. Това означава, че ще платите повече, за нещо, което работи по-зле. Ако все пак за вас външният вид е от решаващо значение, определено това са вашите соларни панели.







Няма коментари


ключови думи
соларни панели, соларен панел, алтернативна енергия

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg