фирми продукти
представяме
работа
 
9 често пренебрегвани зони при почистване

Може би смятате, че се грижите добре за чистотата на своя дом. Почиствате редовно плочките в банята, избърсвате прахта и минавате с прахосмукачка. Вероятно дори дезинфекцирате телефонната слушалка, тъй като сте наясно, че по нея има повече бактерии, отколкото по тоалетната седалка. Почиствате с препарат тоалетната чиния и кухненската дъска, които се замърсяват лесно. Но дали не забравяте нещо, питат експерти. Проверете сами в този списък на често пренебрегвани зони.

9 често пренебрегвани зони при почистване


Входната изтривалка

Изтривалката пред входната врата е сложена там, за да задържа мръсотията отвън, така че да не я вкарваме навътре. Ако обаче повърхността й не се почиства редовно, функцията й се обръща и вместо да задържа мръсотия, изтривалката започва да я отделя. Така рискувате да внесете мръсотията отвън вътре в стаите, дори да се събувате още в антрето. Почиствайте редовно изтривалката, а от време на време я изпирайте.


Повърхността на душа

Дори да почиствате редовно плочките в банята и повърхността на ваната, вероятно забравяте да почиствате главата на душа. Върху нея често се натрупва варивиков пласт, който пречи на водата да излиза равномерно. За да я почистите, демонтирайте я и я сложете да покисне в неразреден оцет. Оцетът разтваря варовика, който запушва отворите на повърхността. Изтъркайте с четка за зъби и изплакнете с вода. Не забравяйте също така да почиствате завесите за баня срещу натрупване на плесени.


Стойката за четки за зъби

9 често пренебрегвани зони при почистване

Чашата или съда, в който съхранявате четките си за зъби, често биват пренебрегвани при почистване на банята. Те обаче могат да се окажат едни от най-замърсените зони у дома. Плесента обича влажните и тъмни кътчета, каквото е дъното на стойката, а тъй като от четките за зъби се стичат капки вода, които са пълни с бактерии, тя се превръща в развъдник на вредни микроорганизми. Те могат да се прехвърлят върху ръцете Ви и да Ви разболеят. Измивайте редовно чашата, в която съхранявате четките си за зъби, дезинфекцирайте я често и я дръжте далеч от тоалетната чиния, тъй като при пускане на водата върху четките могат да попаднат пръски с бактерии.


Горната част на хладилника

Тъй като обикновено горната част на хладилника не е видима от човешки бой, тя често бива пренебрегната при почистване на стаята. Върху повърхността се натрупва прах и мръсотия, които могат да замърсят въздуха в кухнята. Използвайте ниско столче, за да достигнете до тези части на хладилника и да ги почистите с влажна кърпа.


Домашните растения

9 често пренебрегвани зони при почистване

Върху листата на домашните растения, особено ако са по-големи, може да се натрупа солидна мръсотия, която да се разнесе из стаята. Почиствайте ги със спрей с вода и с мека кърпа, за да отстраните замърсяванията. Друга често пренебрегвана зона в стаята, която събира прах, са завесите, особено ако са плътни и дълги. Минавайте ги с прахосмукачка и ги перете редовно.


Повърхностите под кухненските уреди

Вероятно се случва много рядко да издърпвате кухненското оборудване, за да почистите повърхностите отдолу, по които може да се натрупа доста мръсотия. Тъй като в кухнята се третира храна, добре е да обърнете внимание на тези зони, в които могат да виреят значително бактерии. Не е нужно да ги почиствате ежеседмично, но им обърнете внимание поне веднъж на няколко месеца.


Повърхностите под килима

Вероятно минавате с прахосмукачка поне веднъж седмично, но замислете се колко често почиствате повърхностите под килима. Дори той да е голям и тежък, под него се събира мръсотия, която може да попадне във въздуха при ходене. Изтупвайте редовно килима и минавайте настилката под него с влажен парцал, за да премахнете мръсотията. Ако го изперете, задължително изчакайте да изсъхне, преди да го сложите в стаята, за да не рискувате да се появи плесен по тъканта.


Ключовете за лампите

9 често пренебрегвани зони при почистване

Използваме ги всеки ден, като колкото повече хора живеят в къщата, толкова по-голяма е опасността да пренесем зарази. Полепналите по пръстите ни бактерии се пренасят върху повърхността на ключовете, а след това ги разнасяме по устата и носа си. Това важи особено, ако някой у дома е болен. Избърсвайте редовно повърхностите с дезинфектант, за да убиете вредните бактерии. Същото важи и за дръжките на вратите.


Кошчето за смет

Тъй като обикновено се използват торби за смет, много хора смятат, че няма нужда да почистват повърхността на кошчето. Често обаче торбата пропуска част от мръсотията, а влагата спомага за развитието на бактерии в кошчето. Измивайте вътрешността му с дезинфектант и редовно почиствайте от попаднали замърсявания вътре в него.


Източник: homesessive.com







Няма коментари


ключови думи
почистване, зони за почистване, полези съвети

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg