фирми продукти
представяме
работа
 
6 полезни факта за боите, които е добре да знаете

Боите са един от най-лесните начини да преобразите стаите в дома си, като се съобразите с вече съществуващите разцветки в стаята и със собствения си вкус. Боядисването обаче съвсем не е толкова лесна задача, колкото вероятно смятате, тъй като трябва да съобразите множество фактори. Ето няколко полезни факта, които е добре да знаете, преди да започнете да нанасяте избраните разцветки боя.

6 полезни факта за боите, които е добре да знаете


1. Бебешкото олио е страхотно за премахване на боя

Можете да почистите попадналата върху кожата си боя с малко бебешко олио. Напоете парцалче с течността и минете върху изцапаната зона. По същия начин можете да премахнете боята от косата си и от някои видове тапицерия, от настилката и от стъклените части на прозорците. Ако искате да предпазите повърхностите от боите, намажете ги предварително с малко бебешко олио, след което ги почистете с кърпа.


2. Планирайте боядисването в дългосрочен аспект

Колкото по-интензивен е цветът на боята, толкова по-голяма е вероятността той да избелее от светлината твърде бързо. Това важи особено за зони в стаята, които са огрети от слънцето по няколко часа на ден. Ако изберете твърде наситена разцветка за тези зони, ще се налага да обновявате боята по-често, тъй като тя ще промени цвета си с времето. Затова за тях изберете най-добре светли и по-неутрални багри, при които няма да личи толкова, ако изсветлеят леко.


3. Вдишването на изпаренията от боите може да е опасно за здравето

Опасните летливи вещества в стандартните бои могат да увредят здравето при вдишване и поглъщане. Тези съставки се свързват с повишена опасност от дефекти у новородените, увреждане на централната нервна система и рак. Когато работите с такива бои трябва да носите маска на лицето си и да проветрявате добре стаите. Докато боите изсъхнат, те продължават да отделят тези опасни вещества във въздуха. Една от опасностите за здравето е свързана със загуба на паметта, като разбира се тук говорим за дългосрочно излагане на бои. Ако по време на боядисването на стаята изпитате усещане за замаяност, това означава, че летливите вещества вече действат на нервната ви система. Проветрете добре стаята и не стойте в нея поне 3- 4 дена след като нанесете боята, като това е особено важно за детската стая, в която има малки деца.

6 полезни факта за боите, които е добре да знаете


4. Можете да изберете по-безопасна алтернатива на вредните бои

Така наречените " Low-VOC" или "Zero-VOC" бои съдържат вредни летливи вещества в много малки количества или не съдържат такива изобщо. Те са малко по-скъпи, но си струват инвестицията, особено ако искате да използвате боите в детската стая, тъй като децата са още по-уязвими на вредното въздействие на химическите съставки в тях.


5. Багрите на тестерите на бои могат да се разминават с истинската разцветка

Обикновено избирате цвета на боите от тестери или от разцветката върху опаковката. Те обаче могат да се окажат доста заблуждаващи, тъй като могат да изглеждат по-светли върху по-голяма площ или по-наситени, ако се приложат на няколко пласта. Когато избирате боя, която ще използвате върху стените, особено ако в стаята има повече светлина, най-добре изберете по-наситен или по-тъмен цвят от желания. Друг вариант е да тествате върху парче шперплат боята и да видите как стои на определената светлина. Някои марки продават по-малки дози, така че можете да изпробвате боята предварително. Но дори да купите нормална кутия, ако разцветката не е подходяща, поне няма да сте купили всичките необходими кутии за цялата стая.

6 полезни факта за боите, които е добре да знаете


6. Можете да съхранявате боите така, че да ги употребявате пак

За да запазите неупотребяваните бои за повече време, така че да ги използвате пак, в друга част на стаята или за доизпипване на детайлите, трябва да знаете как да ги съхранявате. Покрийте отвора на кутията за боя с найлон, изпънете го добре и затворете плътно кутията, така че в нея да не влиза въздух. Така боята няма да изсъхне поне няколко месеца. Обърнете кутията и я съхранявайте в помещение с постоянна температура. Уверете се, че използвате плътен найлон, който няма да се скъса.


Източник: homesessive.com







Няма коментари


ключови думи
боя, факти за боите, полезно и интересно

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg