фирми продукти
представяме
работа
 
9 необичайни употреби на млякото в грижа за дома

Млякото има приложение не само в кухнята и в грижа за красотата, но и в грижа за дома. То е евтина алтернатива на някои агресивни препарати за почистване и можете да го прилагате винаги, когато има нужда. Вижте някои хитри употреби на млякото.

9 необичайни употреби на млякото в грижа за дома


1. Размразете рибата и овкусете царевицата

Замразената риба понякога има неприятен вкус след размразяване и се скашква, но ако я размразите в млечна баня, млякото ще върне хидратацията в рибното месо и ще я овкуси. С мляко можете да добавите повече вкус в ястията с царевица. Млякото често се употребява, за да подсили вкуса на кафето и на тестените храни, но царевицата също може да стане много по-вкусна, ако я сварите в смес от вода и мляко.


2. Полирайте сребърните повърхности

Добавете в чаша мляко малко лимонов сок и използвайте сместа, за да почистите повърхностите от сребро. Ако те са твърде потъмнели, можете да ги накиснете в разтвора за няколко часа, преди да ги изтъркате и измиете.


3. Поправете счупения порцелан

9 необичайни употреби на млякото в грижа за дома

Може да Ви се струва странно, но млякото може да Ви помогне да поправите малките пукнатини в белия порцелан. Сложете порцелановата вещ в голяма тенджера и я покрийте с мляко. Загрейте млякото, докато кипне, намалете температурата и оставете течността да ври леко за 45 минутки. Протеините в млякото могат да спомогнат за възстановяване на връзките в порцелановата повърхност и да затворят цепнатината.


4. Почистете обувките си

Напоете памучен тампон или парцал с малко сурово мляко и почистете с него кожените и лачените обувки. За повече блясък, оставете млякото да засъхне върху обувките и полирайте с мека кърпа, за да премахнете малките драскотини.


5. Третирайте ухапвания от насекоми

Млякото е натурална овлажняваща съставка, затова можете да го употребявате за успокояване на кожата след ухапване от насекоми. Ензимите в него редуцират подуването на кожата и намаляват неприятния сърбеж. Третирайте кожата със смес от мляко, вода и сол, като я оставите да подейства.


6. Почистване на ръцете

9 необичайни употреби на млякото в грижа за дома

Почистете замърсените от работа ръце със смес от овесени ядки и мляко. Натъркайте ръцете си с пастата, за да премахнете мръсотията по тях и да направите малките пукнатини по кожата си по-малко видими. Ако често се налага да измивате ръцете си с вода, използвайте вместо това мляко, което не само почиства добре кожата, но я овлажнява и не позволява тя да изсъхне.


7. Почистване на мебелировката

Смесете пълномаслено мляко с малко лимонов сок, за да почистите повърхността на мебелировката в стаите. Кремообразната основа на млякото се комбинира чудесно с киселинността на цитрусовия сок, за да създаде ефективна смес за почистване. Млякото премахва мръсотията и изглажда малките пукнатини, а лимоновият сок се грижи за отстраняването на петната и дезинфекцира повърхностите от микроби. Ако искате да добавите приятен аромат в сместа, добавете няколко капки есенциално масло.


8. Почистете стайните растения

Използвайте обезмаслено мляко, за да почистите листата на стайните растения. Нанесете млякото със спрей – бутилка, оставете я да подейства малко и избършете с мека кърпа. Млякото спомага за по-лесното премахване на мръсотията по листата.


9. Премахване на петната от мастило

9 необичайни употреби на млякото в грижа за дома

Ако сте изцапали дрехите, завесите или тапицериите с мастило, накиснете ги в малко мляко за няколко часа. Изплакнете ги добре и ги изперете в хладка, а не в топла вода. Ако не можете да изперете тъканта, например тапицерията върху канапето, нанесете с парцалче малко мляко, оставете го да подейства за няколко часа и избършете добре няколко пъти с кърпа с хладка вода. Млякото разтваря и премахва мастилото с лекота.


Източник: mnn.com







Няма коментари


ключови думи
употреби на млякото, за дома, полезни съвети

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg