фирми продукти
представяме
работа
 
Каменна облицовка за камината у дома

Трансформирайте старата камина във всекидневната стая с каменна облицовка. Тя ще преобрази фасадата на камината напълно и ще придаде на стаята по-уютна атмосфера.

Каменна облицовка за камината у дома


Богатата текстурна повърхност на облицовката е едновременно рустикална и модерна. Ако подберете подходяща облицовка за декоративни цели, работата по фасадата на камината съвсем няма да е толкова трудна, колкото вероятно смятате. Важно е да изберете каменни парчета за облицоване на вътрешни фасади, които са с дебелина между 3 и 8 сантиметра. Добре е парчетата да не са еднакви по форма и размер, за да се получи по-натурална облицовка. Всъщност повечето каменни облицовки са синтетична смес или са изработени от бетон, като са по-леки от натуралния камък. Преди да сложите парчетата върху стената, тествайте ги как съвпадат едно до друго.


Необходими материали:

- шперплат с дебелина 6 милиметра
- метална мрежа
- такер
- филцова хартия
- клещи за рязане на метал
- облицовка от камък
- суха смес хоросан
- кофа за бъркане на сместа
- шпатула за зидария
- мистрия за зидария
- твърда четка
- нивелир


Инструкции:

Създайте стабилна база

Каменна облицовка за камината у дома

Изрежете според размера на стената около камината парчета шперплат с дебелина 6 милиметра. Напаснете парчетата едно до друго, така че да покриете напълно стената. Покрийте ги с филцова хартия и я захванете за шперплата с такер. Върху хартията сложете металната мрежа. Перфорацията й трябва да сочи надолу и навътре, а не навън.


Нанесете хоросановата смес върху стената

Каменна облицовка за камината у дома

Подредете на сухо парчетата на облицовката на пода, за да проверите как си пасват най-добре като позиция. Като работите на малки зони, зона по зона, нанесете с мистрия приготвената в кофа смес за хоросан. Започнете от най-долния десен ъгъл на стената около камината и работете в посока нагоре. Сложете хоросановата смес така, че металната мрежа отдолу да не се вижда.


Нанесете хоросан върху облицовката

Каменна облицовка за камината у дома

С шпатула нанесете малко смес от хоросан върху задната страна на всяко парче от облицовката. Пластът не трябва да е твърде дебел, тъй като фасадата ще се получи неравна. Ако сложите твърде много хоросан, трябва да притиснете добре парчето върху стената, за да го изравните с другите парчета. Така излишното количество ще мине отстрани и ще запълни пространството между парчетата.


Позиционирайте частите на облицовката

Каменна облицовка за камината у дома

Започнете от долния десен ъгъл на стената, отдясно на камината. Започнете даа оформяте хоризонтални пластове от парчетата облицовка. Притискайте всяко парче от облицовката добре, за да го изравните с другите парчета, които вече сте сложили върху стената. Ако искате да закрепите парче, което не иска да се захване добре, можете да го подпрете с дървена летва, докато сместа изсъхне.


Проверете работата си

Каменна облицовка за камината у дома

Когато завършите зоната, по която работите, проверете дали сте сложили облицовката хоризонтално, като ползвате нивелир. Ако между частите има големи пространства, запълнете ги с хоросанова смес. Отстранете излишното количество от сместа с твърда четка. Изчакайте сместа да изсъхне. Продължете да работите на зони, докато покриете цялата повърхност около камината.


Оформете ъглите

Каменна облицовка за камината у дома

Много производители на каменна облицовка предлагат Г-образни парчета, които са изработени специално за ъгловите зони на стената. Нанесете върху задната страна на парчето хоросанова смес и притиснете добре облицовката върху стената.

Каменна облицовка за камината у дома

Ако искате да монтирате рафт над камината, монтирайте го преди да сложите каменната облицовка. Така можете да скриете под облицовката металните скоби за монтаж на рафтовете върху стената. Докато работите, опитвайте се да слагате парчетата възможно най-плътно. Ако се налага счупете част от парчето, за да го напаснете върху стената.

Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
каменна облицовка, камина, направи си сам

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg