фирми продукти
представяме
работа
 
Бамбук в стаята и на терасата

Все по-модерната източна култура навлиза в стила на оформяне на стаите, на терасите и на градините, като влиянието й се усеща все по-отчетливо. Един от символите на екзотичната култура е употребата на бамбук. Той расте много бързо и се смята за растение, което носи радост и благоденствие. Трансформирайте част от стаите или терасата с азиатско очарование, като оформите зони с бамбук. Бамбукът е сравнително лесно за отглеждане растение. Необходимо е да се съхранява в саксия с пясък или малки камъчета. Полива се обилно с престояла поне няколко часа вода, като пясъкът не трябва да съхне.

Бамбук в стаята и на терасата

Лесно е да се запалите по бамбука. Той е лесен за отглеждане, можете да го намерите в разнообразни разновидности, а външността му го прави фокусна точка в стаята или навън. Трябва да избирате добре бамбука, който да отглеждате, тъй като някои разновидности растат доста агресивно. Ако искате да го употребявате вътре в стаята или на терасата си, най-добре изберете катереща се разновидност, която не расте много настрани, а във височина.


Какво е бамбукът

Бамбукът, Bambuseae, е трева, която принадлежи към семейство Житни. Родината на огромната по размери зеленина е Азия. Бамбукът може да достигне височина над 30 метра, а диаметърът на стъблото му може да достигне 30 см, което го прави най-високата трева в света. Може би най-отчетливата способност на бамбука е бързият растеж, като за 24 часа той може да нарасне с над 20 сантиметра. Може да вирее в разнообразна среда, като някои разновидности виреят на надморска височина над 3000 метра, в Хималаите.

Бамбъкът цъфти рядко, като не е установена причината за цъфтежа и определена периодичност. Има разновидност, която цъфти на 60 и дори на 100 години. Бамбукът е вечнозелен, понякога образува гъсти гори от високи стебла. Макар родината на бамбука да е Азия, в Северна Америка има 3 вида, които са специфични за нея. Някои разновидности растат ниско, а други достигат размери като на дънери.


Разновидности на бамбука

Бамбуковите разновидности се разделят най-общо на 2 типа, "бягащи" и катерещи. Първата разновидност се разпространява бързо настрана, образува редки мрежи от зеленина и е подходяща за залесяване на по-големи зони в градината. Втората разновидност расте във височина и затова е подходяща за стаята и терасата. "Бягащия" бамбук е добре да контролирате с подрязване на кореновата система, за да не превземе цялата градина и да унищожи други растения.


Как да се грижите за бамбука

Грижите за бамбука зависят от неговата разновидност. Макар нуждата от слънчева светлина да варира, всички имат нужда от обилно поливане с престояла вода, за да се развиват нормално. Тъй като зеленината е тревна растителност, можете да употребявате смес за подхранване, която се използва за ливади. Макар да обичат водата, растенията не трябва да се преполиват.

Бамбук в стаята и на терасата

Грижите за "бягащите" видове не се ограничават в поливане и подрязване на кореновата система. Може би най-разпространен от този вид е Phyllostachysbamboo. Може да достигне до височина 210 метра и широчина до 14 сантиметра. Има здрава структура, расте бързо и се разпространява бързо. Може да се намери в разнообразни разцветки, жълто, зелено, тъмночервено. Можете да оформите ограда за уединение в градината на къщата или вилата. За да ограничавате развитието на кореновата система на бамбука е добре да монтирате ограничаваща ограда, която да захванете под повърхността, така че да възпира растеж настрана. Обича директна слънчева светлина поне по 6 часа на ден.

Грижите за катерещите видове не са толкова много, тъй като няма нужда да ограничавате кореновата система. Те обичат сенчестите и полусенчести зони. Важна част от грижата е оформянето на зеленината, като ако стеблата растат твърде много настрана, се подрязват страничните части, а ако е твърде висока се подрязва горната част. Разновидности като Bambusa обичат горещините, а тези като Chusquea, Borinda и Himalayacalamus виреят добре в по-хладен климат.


Бамбук в саксия

Бамбуковите растения могат да се отглеждат в големи саксии, но високите и агресивни разновидности трябва да се пресаждат и разделят на всеки няколко години, за да не счупят саксиите. Осигурете на зеленината добра дренажна система, поливайте я редовно, но без да мокрите твърде много. За да се наслаждавате на бамбуковата зеленина повече време я защитавайте от студа и вятъра.


Бамбук или не точно бамбук

Така нареченият бамбук на щастието всъщност е съвсем друга разновидност растение, драцена, Dracaena sanderiana, която принадлежи към семейството на лилиите. Тя обаче наподобява на бамбука по своите кухи стебла и зелените й листенца. Друга зеленина, Nandina, която представлява вечнозелено храстче, също понякога се нарича бамбук, макар да няма общо с бамбука.


Източник: bhg.com







11 септември 2013 17:36 | отговор
От: comfort.bg
Здравейте, може да се закупи в саксии или контейнери от градински центрове.
11 септември 2013 16:59 | къде продават?
От: Елена
къде може да се закупи банбук за отглеждане
1 ]
2 резултата в 1 страница


ключови думи
бамбук, растенията в дома, идеи за терасата

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg