фирми продукти
представяме
работа
 
Абажури от канап с цветен ръб

Техниката за направата на сфери и полусфери от канап не е нещо ново, но когато тя се комбинира с техника за "потапяне в боя" на части от формите, резултатът е много приятен и цветен. Направата на сферите е лесен и забавен, а големината им зависи от Вашето желание. Необходими са Ви подръчни материали и няколко часа, които да отделите за майсторене на цветните сфери.

Абажури от канап с цветен ръб


Необходими материали:

- перманентен маркер
- плажна топка
- канап
- хартиено тиксо
- лепило
- ножичка
- цветен латекс
- комплект за лампа


Инструкции:

Стъпка 1

Абажури от канап с цветен ръб

Сложете в горната част на плажната топка пластмасова кутия или кана с желаната големина, очертайте с маркера окръжност. Сферата от канап трябва да има 2 отвора в двата края, като единият трябва да е по-малък, за фасунгата и за крупката, а вторият трябва да е по-голям, като големината му зависи от Вашето желание.


Стъпка 2

Абажури от канап с цветен ръб

Смесете половин чашка лепило и 1 чашка вода в пластмасова кофичка от кисело мляко. Разбъркайте сместа добре, докато се оформи с гъстота на кондензирано мляко.


Стъпка 3

Абажури от канап с цветен ръб

Срежете няколко дължини от канапа по 1 метър, като тяхната бройка зависи от големината на топката и от желаната гъстота, с която искате да оформите абажура за лампа. Увийте една от дължините около пръстите на ръката си, без да стягате.

Абажури от канап с цветен ръб

Потопете парчето в сместа от лепило и вода, като се уверите, че нишките на канапа са се напоили добре с микстурата. Разтъркайте, за да се наслои сместа добре по нишките.

Абажури от канап с цветен ръб

Бавно издърпайте парчето от лепилото и го прокарайте между пръстите на ръцете си, за да изцедите излишното лепило.


Стъпка 4

Абажури от канап с цветен ръб

Започнете да увивате канапа върху плажната топка, като избягвате очертаните върху нея окръжности. Оформяйте намотки в няколко посоки, като преплитате нишките с желана гъстота. Можете да захванете мокрите нишки с малко тиксо, за да не се разместват, докато увивате канапа върху топката.


Стъпка 5

Абажури от канап с цветен ръб

Повторете стъпки 3 и 4, за да намотаете всички дължини, докато постигнете желаната гъстота. Изчакайте лепилото да стегне за поне 6 часа, докато е твърдо на пипане.

Абажури от канап с цветен ръб

Захванете с лепило стърчащите крайчета на нишките и поправете разплетените зони, ако има такива. Изчакайте поне 2 часа лепилото да стегне.


Стъпка 6

Абажури от канап с цветен ръб

Отпуснете винтила на плажната топка, за да я махнете. Бъдете много внимателни да не повредите твърдите нишки на канапа.

Абажури от канап с цветен ръб

Извадете спаднатата топка от полусферата и подрежете стърчащи нишки от канапа.


Стъпка 7

Абажури от канап с цветен ръб

В алуминиева чинийка смесете 2 чашки цветен латекс в исканата разцветка и 1 чашка вода. Разбъркайте сместа добре. Хванете полусферата с ръце и потопете широкия й край в сместа. Изчакайте боята да попие, извадете я и оставете да се отцеди. Ако искате по-наситена краска потопете полусферата на абажура още няколко пъти. Внимавайте да не размекнете сместа на лепилото, което е на водна основа, тъй като нишките могат да се разместят. Оставете боята да се отцеди и сложете абажура настрани, за да изсъхне тя.


Стъпка 8

Абажури от канап с цветен ръб

Монтирайте окабеляването за лампата. Вмъкнете фасунгата от вътрешната страна на полусферата и завинтете електрическата крушка. Използвайте приспособление с малка мощност, за да не нагрява прекалено нишките на абажура.


Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
aбажур от канап, aбажур, направи си сам

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg