фирми продукти
представяме
работа
 
Простор или сушилня – Как да запазите въздуха в стаята чист и да пестите енергия

Макар пералнята да е нещо, което може да се види в почти всеки съвременен дом, много хора все още се чудят дали да инвестират в сушилня, която заема пространство и повишава сметките за енергия. Има много различни тези по въпроса дали употребата на сушилня е вредна или не, но според експерти тя е наложителна в студено време, тъй като сушенето на дрехите вътре в стаята може да се окаже опасно за здравето и да повреди повърхностите й. Ако имате възможност да простирате дрехите си навън, можете да ограничите употребата на сушилня и да спестите енергия. Вижте няколко причини да ползвате машината и как да редуцирате консумацията на енергия, за да се наслаждавате на чист въздух.

Простор или сушилня – Как да запазите въздуха в стаята чист и да пестите енергия

Външният простор, особено ако е на тераса, която закрива дрехите частично от дъжд и вятър, е най-здравословният и функционален начин да се сушат мокрите дрехи. Ако не разполагате с голяма тераса можете да монтирате подвижен простор, който може да се употребява, когато е необходимо. Слънцето е натурален агент срещу бактерии и може да избели петната върху тъканите, но ако сушите дрехи в ярки разцветки, добре е да ги обърнете наобратно или да ги захванете на сянка.

Ако нямате сушилня и простирате дрехите си вътре в стаята, рискувате да дишате въздух, който е замърсен с отрови и да повишите значително влагата в помещението. В горещо време можете да простирате на открито, но в студа сушенето отнема повече време, тъй като често тъканите замръзват. Ако искате дрехите Ви да изсъхнат по-бързо, инвестирайте в сушилня. Тя ще повиши консумацията на енергия, но ще спести много проблеми, които влагата създава.

Простор или сушилня – Как да запазите въздуха в стаята чист и да пестите енергия


Средно във въздуха на една средностатистическа къща се съдържат поне 4- 5 литра вода. Едно пране обаче може да повиши нивото на влагата с до 2 литра. Твърде много влага може да замърси въздуха и да повиши консумацията на енергия:

* Ако ползвате омекотител за тъканите, по време на сушене в стаята се отделят химикали, които вдишвате и които могат да увредят здравето. Вредните съставки, ацеталдехиди, замърсяват въздуха, а освен това в него се отделят отрови от течността за пране, които са още по-опасни в стая с висока влага.

* Ако стаята е наситена с влага, това може да повиши опасността от поява на плесен. Плесента може да е опасна за здравето, особено на хора с астма, а освен това може да повреди повърхностите на стените, настилката и мебелировката. Смята се, че в помещенията за пране спорите на плесента са до 3 пъти повече, отколкото в други части на къщата.

* В стая с повече влага могат да се развият повече бактерии и акари. Акарите могат да се намерят в домашната мръсотия и са опасни за дихателната система, тъй като могат да провокират алергии и астма. Макар много експерти да повтарят, че за да се предпазите от болести, трябва да овлажнявате лигавиците си, ако влагата в стаята е прекомерно много, опасността за здравето е сериозна.

* Влагата в стаята може да е причина за по-висока консумация на енергия. За да изсъхнат тъканите, които са прострени вътре в стаята, много хора отварят прозореца или надуват отоплителното тяло, а много от тях използват радиаторите за съхнене. Така част от топлината не се разпределя из стаята и се налага да се консумира повече енергия.

Простор или сушилня – Как да запазите въздуха в стаята чист и да пестите енергия


За да избегнете отровите в стаята, а консумацията на енергия от сушилнята да е сравнително ниска, можете да ползвате някои хитринки:

* Монтирайте навън простор, който да употребявате, когато времето е топло. Можете да съобразите разновидността и размерите  тези на терасата или верандата.
* Сушилната машина консумира много енергия, като повечето разновидности не се отличават една от друга особено. Има обаче значение колко е стара машината и какви опции има, които могат да спестят енергия. Добра идейка е да си купите такава, която има сензор за влага и спира автоматично, ако тъканите вътре са сухи. Преди да пуснете дрехите, премахнете повече от водата с центрофуга на пералнята, като това ще редуцира времето за сушене на тъканите.
* Почиствайте редовно сменяемите части на машината, като премахвате мръсотията от филтъра, който събира влакънцата. Тази стъпка редуцира консумираната енергия от включената машина.
* Пускайте основно сходни като текстура тъкани, тъй като различните материи изискват различно време за сушене, а това може да пресуши част от по-бързо съхнещите от материите и да консумира повече енергия

Източник: rodale.com







Няма коментари


ключови думи
простор, сушилня, идеи за дома

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg