фирми продукти
представяме
работа
 
5 основни кухненски разпределения

В зависимост от размера на кухнята и нейната форма, разпределението в нея може да се оформи така, че да се употреби максимално пространството в стаята, но и да се осигури движение за работа.

5 основни кухненски разпределения

Разпределението на кухненското пространство има отношение към нейната функционалност. Ако стаята е достатъчно просторна, в нея може да се монтира кухненски остров, който може да изпълнява две функции - на плот и на бар за закуска. Ако кухнята е малка, добре е горните кухненски шкафове да са със стъклени вратички или с отворени рафтчета.


1. L-образна форма на разпределение в кухнята

5 основни кухненски разпределения

Тази форма на разпределение на кухнята е най-често срещана и най-предпочитана, може би защото може да се прилага както в големи, така и в малки стаи. Разпределението дава възможност да се съобразите с локацията на една или две врати, както и да оформите двойна стая, в която има две зони, кухня и трапезария.

5 основни кухненски разпределения

Най-добрата характеристика на тази форма на разпределение е възможност да се постави маса в рамките на кухнята, ако в къщата няма пространство за отделна трапезария. Това значи по-малко движение из стаята, за да се сготви и сервира закуската, обядът или вечерята. Кухненските уреди са монтирани по дължина на една от стените, а хладилникът е перпендикулярно, така че съставките могат да се взимат за секунди и да се сервират.


2. С кухненски остров


5 основни кухненски разпределения

Кухненският остров е много функционална част от кухнята, ако тя е достатъчно просторна. Особено подходяща форма за стаята е разпределение с L-образна визия. Много добра идея е, ако кухнята граничи с друга стая, като е отворена в нейната посока. Гъвкавата функция ви дава различни възможности. Кухненският остров може да е с различни размери, да разполага с мивка, да е мобилен.

5 основни кухненски разпределения

В центъра на тази кухня има огромен кухненски остров, който изпълнява роля на плот. Страничното разпределение осигурява достатъчно пространство за съхранение, а част от вещите могат да се съхраняват в чекмеджета, които са вградени в самия кухненски остров. Тъй като пространството върху повърхността на шкафовете по стените не е обширно, плотът на острова се ползва за работа.


3. U-образна форма на разпределение в кухнята

5 основни кухненски разпределения

Ако кухнята разполага само с една врата или е обособена в ниша с прозорец, това разпределение е най-подходящо. Ако стаята е твърде малка, не монтирайте врата към съседната стая, а я заменете с арка или плъзгащи се врати. Внимавайте обаче с разпределението на кухненските пособия, тъй като ако те са твърде близо едно до друго, ще се окажете сбутани в ъгъла на стаята.

5 основни кухненски разпределения

Тази форма на разпределение на кухнята позволява зоната за готвене на храната да не се отделя напълно от зоната за хранене, ако двете зони са в една стая. За да се осигури пространство за съхранение на вещите, кухненските шкафове могат да се разпределят почти в кръг, като се остави само малко пространство за минаване. Пространството в центъра е достатъчно, за да се движи този, който готви, без да се налага да тича от единия до другия край на кухнята.


4. Галерия


5 основни кухненски разпределения

Малката кухня, с една или две врати в двата края, най-добре да се оформи като галерия, с пътечка, която минава между стенните кухненски шкафове. За да не се задръства пространството за движение, добре е шкафовете да са с чекмеджета или вградени етажерки, които се изваждат върху релси. Можете да съхранявате част от вещите в шкафове, които се отварят под ъгъл.

5 основни кухненски разпределения

Нишата за кухнята е в съседство с трапезарията, а между тях няма врата, а арка, за да не изглежда пространството твърде тясно. Добре е в другия край на галерията да има прозорец, за да се осигурява естествена светлина в малката кухня, но може да има и врата към съседна стая. Макар в кухнята да не могат да се монтират много кухненски шкафове, в които да се съхраняват вещите, нейното пространство е достатъчно за ежедневно хранене и се поддържа лесно.


5. P-образно разпределение на кухнята


5 основни кухненски разпределения

Това кухненско разпределение изисква повече пространство в стаята, тъй като се състои от няколко части. То е разширение на няколко разпределения, като в него са включени Г-образни форми със странично шкафче, отделна част от галерия и маса от трапезария, но може да се замени с кухненски остров.

5 основни кухненски разпределения

Кухненският остров може да се локализира до Г-образната форма от шкафове или да се отдели в друга част на кухнята. Ако той разполага с мивка, това може да го трансформира в плот или в мебел за хранене.


Източник: bhg.com







6 декември 2012 00:41 | iva
От: iva
super ,mechtaia si za p obraznata
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
идеи за дома, кухня, идеи за кухнята

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg