фирми продукти
представяме
работа
 
8 необичайни техники за почистване на петна

Петна по тапицерията, по завесите, по килима, които не искате да отстранявате с агресивни съставки, можете да третирате с някои необичайни техники. Повечето от тези безвредни съставки могат да се намерят в почти всяка къща.

Вижте още: 8 добри идеи за премахване на петна


1. Изкуствен подсладител

8 необичайни техники за почистване на петна

Ако по време на празнична вечеря изцапате тъканта на дивана във всекидневната стая или изпръскате тапицерията в кухнята, докато готвите с гореща мазнина, можете да употребите изкуствен подсладител. Съставката трябва да е на прах и ще абсорбира бързо петното от храна или течност. Изчеткайте пудрата и ако се налага ползвайте още, докато цялата течност се абсорбира. Вместо тази съставка можете да ползвате всякакви подправки под формата на пудра, като особено достъпни са сол и сода.


2. Прясно мляко

8 необичайни техники за почистване на петна

Можете да премахнете петна от мастило върху тъканите, особено ако те са цветни и не можете да употребявате белина, с прясно мляко. Накиснете тъканта в млякото за няколко часа и я пуснете в пералнята както обикновено.


3. Обикновен шампоан

8 необичайни техники за почистване на петна

Обикновеният шампоан може да изпере мазните петна от тъканите, което е много практично за тапицерии и килими, които не могат да се перат в пералня. Изтъркайте тъканите с четка и шампоан, оставете няколко минути и отстранете с кърпа. Не оставяйте тапицерията влажна, а я подсушете с мек парцал или със сешоар, а ако е възможно я оставете на слънце след като я почистите.


4. Лак за коса


8 необичайни техники за почистване на петна

Ако имате малки деца и те изцапат с мастило бялата тапицерия на дивана или на завесите, можете да поправите щетите с лак за коса. Напръскайте петното с лака, за да не може да попие в тъканта, накиснете и почистете, тъй като мастилото би трябвало да е излязло от нея.


5. Паста за зъби


8 необичайни техники за почистване на петна

Пастата за зъби може да почисти мастилото от някои тъкани, затова можете да пробвате като натъркате с паста и стара четка за зъби петното. Изтъркайте добре с четката и изплакнете обилно с вода. Някои хора твърдят, че пастата за зъби може да премахне почти всякакви петна от тапицерията и тъканта на килима, но тя трябва да е обикновена, а не гел или с гранулки. Освен това с нея можете да изчистите драсканиците на децата по стената с пастели.


6. Хляб


8 необичайни техники за почистване на петна

Отстранете кората на филия хляб и смачкайте средата на топка. С нея можете да обработвате петна по тъканите и да попивате течности върху тях, за да не позволите на мръсотията да попие в тъканта. Изтъркайте зацапаните части, както с гума, накиснете и изперете в пералня. Можете да пробвате да премахнете червило върху вълнени тъкани, които трябва да се почистват само в химическо.


7. Крем за бръснене

8 необичайни техники за почистване на петна

С малко крем за бръснене, който не е гел, можете да отстраните петна от доматен сок върху тапицерия и от тъканта на килими. Втрийте пяната в петното и изчакайте да изсъхне, преди да пуснете тъканта в пералнята.


8. Кола

8 необичайни техники за почистване на петна

Колата се счита за добра съставка за премахване на петна от кръв по тъканите. Освен за отстраняване на ръжда, съставките в напитката могат да премахнат кръвта, ако накиснете тъканта за няколко часа в нея. След това я изплакнете добре, изперете я в пералня или на ръка, а ако кръвта се е наслоила може да накиснете пак, след което да изперете както обикновено.

Източник: readersdigest.ca







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, почистване на петна

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg