фирми продукти
представяме
работа
 
Да си направим сами римска щора

Римските щори внасят нотка на индивидуалност във всяко едно помещение. Изработени изцяло от текстил, те комбинират функционалността на обикновена щора и уюта, създаден от пердето. Голямо тяхно предимство е лесното им поддържане. В тази статия ще Ви покажем как сами да си направите римска щора.

Да си направим сами римска щора


От какво се нуждаете:

* плат – ширина: ширината на прозореца + още 50 см; дължина: височината на прозореца
* двойно лепяща лента или шевна машина
* 3 PVC пръчка
* ютия
* влажна кърпа
* рулетка
* ножици
* маркер
* четка
* текстилна боя


Инструкции:


Да си направим сами римска щора
1. Първото нещо, с което трябва да започнете, е да направите два странични подгъви на плата. Най-добре те да са равни. Така например при ширина на прозореца 84 см, използвайте плат, широк 96 см, от който 12 см са в подгъви, разделени на двете страни по 6 см.
Да си направим сами римска щора 2. Оформените подгъви можете да зашиете с шевна машина или да използвате двойно лепяща лента, ако материята не позволява бод.
Да си направим сами римска щора 3. Ако сте се спрели на варианта с двойно лепящата лента, предварително обработете подгъва за няколко секунди с гореща ютия, като поставите между нея и тъканта навлажнена кърпа. Това ще създаде ръбове, които стоят визуално добре. В така оформения подгъв, поставете двойно лепящата лента.
Да си направим сами римска щора 4. Повторете стъпките 1-3 и за другата страна на плата.

5. В горната част на плата направете подгъв, в който ще поставите PVC пръчката. Ширината му определете в зависимост от диаметъра на пръчката – тя трябва да прилепва плътно за плата. Използвайте същата техника, която приложихме за направата на страничните подгъви.
Да си направим сами римска щора 6. Направете подгъв и в долния край.

7. Закачете щората за прозореца, като PVC пръчката трябва да е в горната част.
Да си направим сами римска щора 8. Пришийте останалите две пръчки на 25-30 см една от друга. По всяко време можете да регулирате това разстояние.

Нагънете плата зад пръчките и внимателно издърпайте тъканта над втората пръчка, така че да се получи драперия.

Направете същото и с третата пръчка. Можете да нагласите създалите се гънки по начин, който харесвате.
Да си направим сами римска щора 9. Ако желаете да направите щората си уникална, можете да добавите някакъв текст или друго изображение  върху нея. Изберете си израз, разпечатайте го с едър шрифт и маркирайте върху плата мястото, на което искате да го виждате.
Да си направим сами римска щора 10. Изрежете буквите една по една и ги очертайте върху плата с маркер. Ако искате можете да ги запълните с боя за текстил.


Източник: home-dzine.co.za







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, щори, римска щора

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg