фирми продукти
представяме
работа
 
9 начина да се отървете от неприятните миризми вкъщи

Отделете малко време, за да проверите всяка стая в дома си за неприятна миризма. Те индикират някакво замърсяване или проблем, могат да посочат къде се развива мухъл и кои са кътчетата, които застрашават здравето от развитие на алергени. Бъдете нащрек за някоя от тези миризми, за да се отървете от тях.

9 начина да се отървете от неприятните миризми вкъщи


1. Пушек

9 начина да се отървете от неприятните миризми вкъщи

Ако подушвате дим, а никой от домакинството не пуши, проверете печките и окабеляването в стаите, тъй като високите дози на въглероден двуокис са токсични. Ако миризмата е от цигарен дим, вероятно сте наясно, че тя се просмуква навсякъде и е трудно да се премахне от тъканите и дървесината. За да премахнете поне отчасти неприятната цигарена миризма можете да измиете стените с разтвор на чашка бял оцет в две чашки вода. Тъканите можете да обработите със сода за хляб, която да действа през нощта, а на сутринта я изчеткайте или минете с прахосмукачка, за да отстраните остатъците от содата, която е поела миризмите. Килимите почистете с шампоан и четка, изперете завесите с малко лимонов сок, а въздуха в стаите обновете с проветряване.


2. Лоша миризма по дрехите


9 начина да се отървете от неприятните миризми вкъщи

Миризмата от пот върху дрехите можете да премахнете като ги накиснете преди пране в смес от бял оцет и вода. Когато пускате пералня можете да сипете чашка лимонов сок, който придава приятен аромат на тъканите.


3. Лоша миризма от мебелите


9 начина да се отървете от неприятните миризми вкъщи

Старите дървени мебели могат да се овлажнят и с времето придобиват неприятна миризма. Обикновено това са мебели, които дълго време не са били използвани и са съхранявани в недобре проветряеми стаи. За да премахнете миризмата преместете мебела и извадете частите на слънце, за да изсъхнат повърхностите. Извадете чекмеджетата и отворете вратичките, поставете ги в зона със слънце и вятър. Почистете повърхностите със смес от вода и белина, за да премахнете плесента, изплакнете добре с чиста вода и почистете с паста от сода и вода, като я оставите да действа на открито. Избършете повърхностите с парцал, който е напоен с лимоново масло. Ако миризмата не е премахната нанесете боя или лак, за да я запечатате по повърхностите.


 4. Риба

9 начина да се отървете от неприятните миризми вкъщи

За да премахнете миризмата от риба от повърхностите в кухнята, от ръцете си и от съдовете използвайте паста от сода и вода, с която да натъркате зоната. Ако искате да елиминирате миризмата, която рибата отделя по време на пържене, поставете близо до печката чашка с оцет, докато миризмата изчезне.


5. Миризма от мивката

9 начина да се отървете от неприятните миризми вкъщи

Ако усещате миризмата на канализация от кухненската мивка, тя може да индикира, че някоя от тръбите вероятно е суха. Сипете в канала супена лъжичка растително масло, което ще задържи от изпаряване водата в системата, която предпазва от навлизането на газове от канализацията вътре в стаята. Ако миризмата не е специфична, можете да прочистите тръбите с малко белина, която да почисти остатъците по стените. Профилактично можете да сипвате по пакетче сода за хляб, малко оцет, а след това да пуснете гореща вода в канала.


6. Котешка миризма

9 начина да се отървете от неприятните миризми вкъщи

Срещу неприятна миризма в котешката тоалетна смесете гранулките с малко сода за хляб, която да поеме частично миризмата на котешка урина.


7. Миризма на урина от куче/ коте


9 начина да се отървете от неприятните миризми вкъщи

Ако животното се е изпуснало върху тапицерията можете да почистите петното с хартия, за да го попиете. Обработете тъканта с разтвор на вода и бял оцет, като оставите сместа да попие добре в петното. Оцетът неутрализира амоняка в урината, който е основна миризлива съставка на течността. Попийте добре сместа с хартия и минете отгоре върху тапицерията с прахосмукачка на сухо. Върху сухото петно поставете лъжичка сода за хляб и изчеткайте. Смесете в чашка 3% кислородна вода с чаена лъжичка препарат за съдове и излейте върху содата. Преди да обработвате тъканта тествайте в скрита зона срещу обезцветяване на тапицерията. Изчеткайте и минете с прахосмукачка на сухо.


8. Миризма от чесън

9 начина да се отървете от неприятните миризми вкъщи

За да отстранявате миризмата от чесън от кухненската дъска я почистете с паста от сода бикарбонат и топла вода. Като подейства 20 минутки изплакнете дъската с вода. За да премахнете неприятната миризма от въздуха кипнете малко вода с лимонов сок или йонизатор. С малко лимонов сок можете да почистите повърхностите на приборите преди да ги измиете.


9. Неприятна миризма от кошчето за смет

9 начина да се отървете от неприятните миризми вкъщи

Почиствайте редовно вътрешната част на кошчетата за смет, особено на това, което е в кухнята. За премахване на неприятната миризма можете да употребявате боракс или сода за хляб, като оставите веществото да подейства и изплакнете с гореща вода с малко оцет. Не позволявайте на съдържанието на кошчето да попада от вътрешната част, тъй като така се появяват неприятни миризми. За да не пада торбичката за боклук, можете да я захващате с по две магнитчета върху стените.


Източник: ivillage.ca







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, чист дом, премахване на миризми

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg