фирми продукти
представяме
работа
 
Как да пестите пари от почистването на уредите

Искате ли да пестите електроенергия? Повечето хора ще отговорят положително. Независимо дали Вашите съображения са свързани с високите цени на тока или сте загрижени за околната среда, икономията на енергия е основна цел в наши дни. Знаете ли, че правилното почистване на домакинските уреди може значително да понижи сметките Ви за ток?
Ето го и обяснението: всички уреди в домакинството гълтат повече енергия и работят по-неефективно, ако са замърсени. Редовното им почистване не само ще поддържа дома Ви блестящ, но и ще Ви спести финансови средства.
 

1. Хладилникът


Как да пестите пари от почистването на уредите

Чистият хладилник охлажда много по-качествено хранителните продукти в сравнение с мръсния. Редовно почиствайте уплътненията на вратата на хладилника и фризера. Ако забележите някакво нарушаване на целостта на уплътнението, незабавно го сменете с ново. Ако студеният въздух излиза от хладилника, то уредът трябва да работи на повече обороти, за да поддържа ниската температура вътре, което респективно води до увеличаване потреблението на ток.

Ако забележите, че във фризерът се е натрупал лед, размразете го. (една вметка: хладилниците с автоматично размразяване харчат много повече енергия в сравнение с моделите, които нямат тази функция). Натрупването на лед затруднява работата на компресора, което води до по-голям разход на енергия, а освен това ускорява износването на агрегата. Размразявайте всеки път, когато забележите натрупване на лед с дебелина повече от 5 мм.

Ако хладилникът Ви има кондензаторни намотки на задния си панел, веднъж годишно ги почиствайте с прахосмукачка и влажна кърпа. Отлаганията от прах по тях им пречат да работят ефективно, което води до повишена консумация на ток.


2.Фурната и котлоните


Как да пестите пари от почистването на уредите

Добре почистените фурна и готварски плот ще предотвратят консумацията на излишно количество газ или електроенергия.

Фурната работи най-ефективно, когато горещият въздух циркулира свободно, така че премахнете всички излишни листа фолио, които може би сте забравили в нея. Почистете добре уплътнението на вратата на уреда, за да сте сигурни, че горещият въздух ще си остане вътре.  Погрижете се и за  газовите котлони. Мръсният рефлектор, с почерняла повърхност, поглъща част от топлина, която при други условия би се използвала за загряване дъното на тенджерата или тигана.

След почистване проверете внимателно изправността на газовия котлон. Износената електрическа намотка води до загуби на енергия. Всички електрически елементи трябва да загряват бързо, а пламъкът да свети в синьо, не в жълто.



3. Микровълновата печка


Как да пестите пари от почистването на уредите

Микровълновите фурни са първенци в спестяването на електроенергия в кухнята, но дори и те не работят напълно ефективно, ако са замърсени.

Избърсвайте разлятите течности веднага след попадането им върху стените на фурната. Същото се отнася и за всякакви други петна. Всякакви такива наслагвания по вътрешната част на уреда, абсорбират част от микровълните, което води до намаляване ефективността на печката. Важно е да се почистват не само вътрешните стени, а също и вратичката, и въртящата се поставка.


4. Климатиците

Как да пестите пари от почистването на уредите

Филтрите на климатиците се запушват изключително бързо, особено ако имате и домашни любимци. Почиствайте ги внимателно поне веднъж месечно. Замърсените филтри пречат на климатика да работи ефективно, следователно водят до загуба на електроенергия.

Миещите се филтри, които са предназначени за многократна употреба, са много по-добър избор от обикновените такива. Разходите по тях са еднократни и можете да ги почиствате, колкото пъти искате.


5. Сушилни

Как да пестите пари от почистването на уредите

При сушилните машини ползите от спестяването на електроенергия вървят ръка за ръка с мерките за безопасност.  Почиствайте филтъра за мъх след всяко използване на уреда. Това спомага дрехите да изсъхват по-бързо. Непочистеният филтър не само затруднява работата на уреда и води до по-голям разход на енергия, но и създава реална опасност от възникване на пожар. Пак от съображения за сигурност е необходимо поне един път годишно да почиствате и изпускателната тръба.


Източник: styleathome.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, икономия на енергия, почистване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg