фирми продукти
представяме
работа
 
Нюйоркската градина на Джулиан Мур

Американската актриса Джулиан Мур е оформила по свой вкус градината пред къщата си в Ню Йорк, която е строена в началото на миналия век. Макар да има заложби на дизайнер, тя решава да се довери на експерта Брайън Сойер, който да оформи ландшафтната визия на градината. Огромният заден двор на къщата е предизвикателство за актрисата, с площ повече от 92 кв.м и много зеленина. За интериора тя употребява с лекота тонове на пурпурно, сиво, бяло и зелено. Дизайнерът твърди, че най-големите недостатъци на градските къщи са проблемният дренаж и оскъдната светлина.

Нюйоркската градина на Джулиан Мур

Проектът на Сойер започва с монтажа на паветата, за които се налага да убеждава собствениците дълго време. Те обаче са доволни, че не са отказали, тъй като според тях паветата придават на градината по-зазимена визия. Употребени са основно разновидности, които не изискват много грижи, тъй като графиците на актрисата понякога не оставят много свободно време за градината. Сойер предпочита да комбинира бръшлян, папрати и мъх. Цъфтящите храсти и дръвчета променят визията на градината постоянно.


* Старинната сграда на къщата се губи сред зеленината. Макар короните на дърветата и пълзящите по фасадата растения да не са толкова гъсти, атмосферата наподобява тази на горска къщичка.

Нюйоркската градина на Джулиан Мур


* В закътаната част на задния двор има игрище за баскетбол с кош за топките. Терасата е с каменна настилка от рециклирани каменни плочи. Изградени са повдигнати лехи, а пространството е оградено с артистична стена.

Нюйоркската градина на Джулиан Мур


* За повече шик в градината са поставени два старинни контейнера от камък. В тях са посадени сукулентни разновидности и мъх. Комбинацията от зеленина, засадена в лехи, в саксии и в контейнери оформя интересна визия на градината.

Нюйоркската градина на Джулиан Мур


* Боядисаните в тъмни багри первази на външната част на сградата контрастират на червените тонове на фасадата. Матовите абаносови оттенъци могат да се видят из цялата градина, като подчертават цялостната визия на екстериора.

Нюйоркската градина на Джулиан Мур


* Освен каменни корита за сукуленти и мъх, в градината е поставено и старинно каменно корито, което се употребява като фонтанче. Приятният му ромон се чува от прозореца на домашния кабинет на американската актриса, който е на първо ниво.

Нюйоркската градина на Джулиан Мур


* Винтидж обзавеждането за градина е подбрано така, че да не стои натрапчиво сред зеленината. Върху фасадата на сградата са оформени ниши, в които са поставени грациозни папрати.

Нюйоркската градина на Джулиан Мур


* В единия ъгъл на градината е оформена ефектна скулптура от преплетени клонки, автор на която е артистът Родерик Ромеро. Тя наподобява по форма язовирна стена, изградена от работата на бобри, не се натрапва на фона на зеленината и функционира като къщичка на дръвче.

Нюйоркската градина на Джулиан Мур


Източник: architecturaldigest.com







Няма коментари


ключови думи
градина, идеи за градината, ландшафтен дизайн

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg