фирми продукти
представяме
работа
 
Функционални кухни

Колкото и просторна да е кухнята, от съществена роля за нейната функционалност е това как разпределяте пространствата за съхранение. За малката кухня този фактор е още по-важен. В показаните по-долу кухни пространството е разпределено прецизно и прагматично.


1. Ъглова кухня с кухненски остров

Функционални кухни

Къщата е строена в средата на миналия век, а кухнята е реновирана от новите си собственици, които са запалени готвачи. В стаята е включен просторен кухненски остров, който е страхотен за рязане на продуктите и за хранене.

Функционални кухни

Кухненският остров може да се употребява не само за рязане на храната, но и за съхранение на част от приборите, така че те да са удобни за употреба. Вътре в чекмеджето има по-малко чекмедже, така че да се поставят капачетата.

Функционални кухни     

Стенните рафтчета са не само функционални, но и са част от акцентите в кухнята. Те дават лесен достъп до предметите и могат да се използват за основа за цветни акценти. Част от стената зад кухненските шкафчета е облицована с ламперия с хоризонтална шарка, а някои зони са облицовани с плочки, които се почистват лесно. Стенните рафтчета са поставени над зоната за готвене на храна, така че съдържанието им да е достъпно по всяко време.

Функционални кухни

Макар отворените пространства да са по-непрактични, тъй като се цапат по-лесно, собствениците на кухнята предпочитат да съхраняват вещите на ръка разстояние. Хладилникът е поставен в ниша до кухненските рафтчета, а микровълновата фурна и охладителят за вино са поставени върху рафтчетата.

Функционални кухни

В долната част на кухненските шкафчета има зона, в която се съхраняват тави и тепсии, като се поставят изправени в ъгловата част, която е твърде малка, за да се употребява за стандартно шкафче. За да изглежда по-стилно и пригледно секторчето, отпред е монтирана вратичка.

Функционални кухни

Дъската за рязане на продукти и основата за ножове са поставени на подвижни релси и се съхраняват в чекмедже под кухненския плот.

Функционални кухни

В едно от чекмеджетата на долния кухненски шкаф се държат подправките, които са поставени така, че се вижда съдържанието в тях.


2. П-образна кухня


Функционални кухни

Кухненските шкафове обграждат пространството в не много просторната кухня. Малкото кухненско островче се използва за рязане на продуктите, а от едната му страна е вградена фурна за печене. Зелените тонове са комбинирани с маслено жълто, сиво и бежово-кафяво. Така обособената стилна кухня е оформена с много шкафчета и чекмедженца за съхранение.

Функционални кухни

Едната част на П-образната кухня се употребява за съхранение на напитки в охлаждащи зони с прозрачни вратички. Високите до тавана горни кухненски шкафчета са остъклени с френски вратички, а в повърхността на страничните зони са вградени чекмеджета, които съхраняват във височина подправки.

Функционални кухни

В едната ъглова зона пространството вътре в шкафчето е употребено като е монтирана метална система. Тя се издърпва напред, за да се достигне до рафтчетата с кухненски принадлежности. Когато не се използва, подвижната система се избутва навътре.

Функционални кухни

Вградените в шкафчетата уреди са скрити зад вратички. Малкото хладилниче и фризерче са поставени недалеч от чекмедженцата с подправки, които съхраняват вещите вертикално. Ъгловата зона е на ръка разстояние от кухненския плот и готварската печка с абсорбатор.


3. Отворени пространства

Функционални кухни

Просторната дълга кухня е разпределена така, че кухненските шкафчета и уредите са поставени от двете страни на работната повърхност. Стаята се използва за готвене и за хранене, като в зоната до прозорчето е обособена област с бюфет. Бежовите, сиви и бели оттенъци правят стаята по-просторна.

Функционални кухни

В ниша до част от кухненските шкафчета е поставен хладилник, а вградената фурна за печене е разположена така, че да е на ръка разстояние от него и от кухненския плот. Чекмедженцата и шкафчетата съхраняват кухненските вещи.

Функционални кухни

Функционални кухни

Функционални кухни

Стенните рафтове съхраняват готварски книжки и част от съдовете. Те са втъкнати между горните кухненски шкафове и подчертават отворения характер на кухнята. Изчистената като форма и разцветки визия на кухненското помещение се подчертава от лъскавите плочки в задната част, които покриват част от стената.

Функционални кухни

Не много голямата миялна машина е втъкната зад вратички и се състои от две чекмеджета, така че стои скрита от погледа. Стилната визия на вградената кухненска зона подчертава отворения характер на пространството, което залага на изобилна светлина вътре в стаята.

Източник: bhg.com







16 юли 2012 12:02 | kuhni
От: comfort.bg
За съжаление западните стандарти са доста по-просторни от нашенските, но статиите са преводни. Стараем се да предложим, ако не малки кухни, то поне някакви идеи, които могат да се употребяват, даже ако кухнята не е толкова просторна.
13 юли 2012 20:32 | Какво означава малка кухня?
От: Нина
Подкрепям изцяло Антоанета- това са големи кухни за нашенските стандарти.При нас кухните и трапезариите са в едно общо помещение около 10кв.
11 юли 2012 18:21 | За различните аршини
От: Антоанета
Статията е много добре написана, с красиви снимки и обяснения. Говори се за обзавеждане на малки, но функционални кухни. И тук аз, гледайки снимките си задавам въпрос, коя е малка кухня? Това на снимките са пространства, които в българските апартаменти са предвидени за кухня и трапезария в най-добрия случай. А да не говорим за кухни в "усвоени балконски пространства", те как се обзавеждат? А дали ще се намери дизайнер, който да даде предложение за обзавеждане на такава кухня?
1 ]
3 резултата в 1 страница


ключови думи
кухня, идеи за дома, функционални кухни

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg