фирми продукти
представяме
работа
 
10 неочаквани употреби на вазелина

Вазелинът е петролен дериват, който се използва широко в козметичната промишленост, тъй като предпазва кожата от напукване и изсушаване. Той обаче е универсално средство, което може да се използва и в дома, за да решите част от ежедневните битови проблеми. Вижте какво можете да поправите с тубичка или кутийка от гъстата субстанция.

10 неочаквани употреби на вазелина

1. Смазване на скърцащите врати – обикновено скърцащите врати издават неприятния шум заради стегнати панти, затова можете да се доверите на вазелина, като намажете с него пантите отгоре и отдолу; вазелинът е достатъчно гъст и ще се задържи по пантите, така че не трябва да се притеснявате, че ще изцапа настилката.

2. Затегнати буркани – затегнатите капачки на бурканите с продукти в кухнята или в гаража можете да отвинтите като ги намажете с малко вазелин; обработете основно зоните в долната част, където е резбата на капачката, между нея и бурканчето; за да не се притеснявате за затегнати капачки, можете да намажете резбата от вътрешната им страна като ги завинтвате.

3. Грижа за обувките – кожените обувки ще са като нови, ако ги мажете редовно с малко вазелин и ги изтърквате с парче тъкан; тази техника може да предпази обувките от пропускане в дъжда, тъй като гъстата субстанция, намазана по ръбчетата на обувките, не позволява на водата да се просмуче в обувката. 10 неочаквани употреби на вазелина

4. Премахване на петна – петната от кетчуп и други храни върху тъканите можете да отстраните с вазелин; натъркайте върху петната още докато не са засъхнали и изчакайте малко, а след това отстранете; даже да не премахнете напълно петната, вероятно ще ги изсветлите.

5. Премахване на дъвки – отстранете залепналата върху тъканите или косата си дъвка като я намажете с малко вазелин; не се опитвайте да я отстраните като я дърпате, тъй като меката маса ще се разтегне и ще залепне още повече; намазаната с вазелин дъвка се премахва много по-лесно, особено ако поставите тъканта за малко във фризера.

6. Охлабване на ключове и ключалки – старите ключове и ключалки обикновено са трудни за употреба, тъй като ръждясват; нанесете малко от вазелина върху ключа и го вкарайте в ключалката, ако се налага нанесете още, за да разработите вътрешността на системата.

7. Засъхнало старо лепило – старото лепило може да е трудно за отстраняване, както върху повърхности, така и по периферията на бурканчетата с лепило; намажете с вазелин и изтъркайте, отстранете парчетата засъхнала субстанция и избършете повърхностите.

8. Защита на лапичките на котките и кучетата – ако имате куче или котка, които могат да обикалят навън, в двора или по пътя, защитете лапичките им от нараняване като ги намажете с вазелин; не нанасяйте твърде много върху лапичките на котката, тъй като те се почистват често и ще погълнат гъстото вещество в процеса.

10 неочаквани употреби на вазелина9. Отваряне на затегнати прозорци – грубата сила рядко помага да отворите затегнатите прозорци със стара дограма, а често можете да счупите не само рамката, но и стъклата; намажете по ръбчетата с вазелин и го използвайте за лубрикант; най-добре използвайте четка, с която да достигнете процепите по дограмата; постепенно прозорците ще се отпуснат и ще се отворят.

10. Премахване на драскотини по дървесина – ако държите някакви предмети дълго време върху повърхности от дърво вероятно ще откриете петна под тях; тези обезцветени зони можете да обработите с вазелин, но не го нанасяйте върху петната, а го поставете върху кухненска кърпа и изтъркайте с нея драскотините, докато те избледнеят постепенно; успехът на техниката зависи от различната степен на обезцветяване и увреждане на дървесината.





Източник: lifehackery.com







Няма коментари


ключови думи
полезни съвети, идеи за дома

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg