фирми продукти
представяме
работа
 
Как да се отървете от молците – митове и факти

Сигурно сте чували за много способи да се отървете от молците, които могат да повредят тъканите и дамаските. Оказва се, че някои от тях не са толкова ефективни, колкото смятат някои хора. Проверете доколко Вашите способи да прогоните вредните насекоми действат и кои са митовете по въпроса.

Как да се отървете от молците – митове и факти

Химическите препарати срещу молци са практични, но не винаги са безопасни, затова са тествани само натурални способи. Някои от тях са познати като метод с ползи от десетилетия, но остава въпросът дали тяхната слава не е само легенда.


Преди да започнете използвайте прахосмукачката

Как да се отървете от молците – митове и факти

Ако забележите молци в някоя от стаите, дори те да са малко на брой, веднага грабвайте прахосмукачката и почистете килимите, дамаските и пердетата. Щом намирате насекоми, значи вероятно те са снесли яйца, обикновено между нишките на тъканите. Ларвите на насекомите обикновено са в килимите, под мебелите и по ъгловите зони на шкафчетата. Почистете с уреда добре с накрайник за труднодостъпни области. Изхвърлете от кухненския килер и шкафчетата всякакви отворени зърнени продукти, тъй като насекомите се хранят с тях.

Кора от цитрус

Как да се отървете от молците – митове и факти

Настърганите кори от лимони са с приятен аромат, но се оказва, че не действат срещу молците. Вероятно е дори ароматът да привлича насекомите, вместо да ги отблъсква от тъканите, които искате да защитите от набезите им.

Листа от евкалипт

Как да се отървете от молците – митове и факти

Те са малко по-трудни за намиране от ментата и цитрусите, ароматизират прекрасно тъканите, но не действат срещу насекомите. Вероятно е дори да ги привличат, тъй като молците могат да се хранят с тях

Листа от мента

Как да се отървете от молците – митове и факти

Ментата освежава въздуха с приятния си свеж аромат и ароматизира дрехите, които искате да защитите от молците. Независимо дали ще ги поставите в торбичка или ще ги сгънете вътре в тъканите, този ментов способ не действа срещу молци.

Дафинов лист

Как да се отървете от молците – митове и факти

Сухите дафинови листа действат по-добре от евкалиптовите в борбата ви срещу молците, но не предпазват напълно тъканите от повреди, а само редуцират активността на вредните насекоми върху тъканите.

Пръчки от канела

Как да се отървете от молците – митове и факти

Няколко пръчици канела действат добре срещу набезите на молците върху тъканите и може би са токсични за тях. Това е един от малкото познати натурални методи, които са наистина ефективни в борбата срещу молците и защитата на тъканите. Миризмата на канела обаче трудно се премахва от дрехите и затова трябва да използвате канелата внимателно, ако не харесвате аромата. Ако миризмата на подправки не Ви се нрави, трябва да намерите друго оръжие.

Дървени стърготини от кедрово дръвче

Как да се отървете от молците – митове и факти

Кедровите стърготини се смятат за ефективен, но недостатъчно силен способ срещу молци. Оказва се, че стърготините действат много добре и отблъскват насекомите от тъканите. Ако поставите дървените стърготини в торбички, които са с не много гъста плетка, има немалък риск да увредите тъканите, тъй като дървесната смола може да се процеди през тъканта на торбичката. Ароматът на кедровите парчета е доста силен, но ако не искате да повредите тъканите, трябва да ги защитите с непромокаеми повърхности.

Карамфилче подправка

Как да се отървете от молците – митове и факти

Подправката се използва основно за празнични сладкиши, но действа страхотно срещу неприятните молци. Освен това тя ароматизира невероятно дрехите в гардероба, дамаските и тъканите, които искате да защитите от хвърчащите насекоми. Ако не харесвате аромата на сладкиши обаче трябва да се откажете от това оръжие и да използвате друго.

Лавандулови пъпки

Как да се отървете от молците – митове и факти

Пъпките от лавандула се оказват вероятно най-ефективното натурално средство срещу молци. Торбичка с лавандула отблъсква молците от тъканите и ги ароматизира приятно. Миризмата на лавандулата е по-ненатрапчива от тази на подправките, така че способът е подходящ за всякакви тъкани. Можете да използвате само лавандула или да я смесите с потпури.

Източник: stylelist.com







7 октомври 2014 20:23 | Къде се продават ПЪПКИ от лавандула?
От: Мария Николова
Май никъде... Само цвят има в аптеките, при това не е насипен, а в хартиени пликчета. И не действа! Аз се "заразих" и молци от ЛИДЛ...
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
идеи за дома, полезни съвети

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg